SKUPŠTINA SRBIJE: Završena načelna rasprava o Predlogu zakona o nacionalnim savetima
Foto: Nebojša Mandić

Nastavak posle pauze

SKUPŠTINA SRBIJE: Završena načelna rasprava o Predlogu zakona o nacionalnim savetima

Politika -
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički zahvalila je na, kako je rekla, na jakoj podršci koju je uočila u raspravi

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o Predlogu zakona o nacionalnim savetima nacionalnim manjina koji se usvaja po hitnom postupku kako bi se omogućio izbor za nacionalne savete, a kojim se predviđa da vrhovni organ za sprovođenje neposrednih izbora postane Republička izborna komisija.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički zahvalila je na, kako je rekla, jakoj podršci koju je uočila u raspravi. Ukazujući da će se pažljivo proučiti podneti amandmani, ona je istakla da će se, ako je potrebno, menjati pojedinsti.

- Nacrt predlaže rešenja o određenim problemima koje svi identifikujemo da postoje. Nadam se da će, ako bude usvojen, u velikoj meri otkloniti te probleme - rekla je Udovički.

Ona je dodala da jaka podrška dolazi zbog toga što je Nacrt donet pažljivo u dugoj i inkluzivnoj proceduri, u kojoj su učestvovali predstavnici nacionalnih manjina, saveta i medjunarodne zajednici imali priliku da daju mišljenje. Ministarka je napomenula i da je posledica donošenja zakona po hitnom postuku posledica okolnosti, napominjući da nije reč o pravima nacionalnih manjina, već o proceduralnim ptanjima koja će obezbediti da se ta prava ostvaruju na bolji način.

Svrha Pedloga zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kojim je sada predvidjeno da vrhovni organ za sprovođenje neposrednih izbora postane Republička izborna komisija, da se uklone slabosti I unapredi postupak izbora saveta.

- Vrhovni organ za sprovođenje neposrednih izbora za nacionalni savet postaje Republička izborna komisija, a za sprovođenje izbora putem elektorske skupštine - odbor od tri člana koje imenuje RIK - rekla je Udovički juče, predstavljajući Predlog zakona, dodajući da je potrebno da se on donese po hitnom postupku jer je prema postojećem, ali i predloženim izmenama utvrdjena obaveza održavanja izbora u ovoj godini.

Prema njenim rečima, Predlogom zakona, se jasno razgraničava kada se članovi nacionalnog saveta biraju neposredno, a kada na elektorskoj skupštini. Ona je istakla da se izmenama zakona precizno uređuju pojmovi od kojih zavisi rad nacionalnih saveta kao što su konstituisanje, mandatni period i ovlašćenja nacionalnog saveta od isteka mandatnog perioda do konstituisanja novog saziva, njegovo raspuštanje, ali i kako i kada se održavaju redovni, a kada vanredni izbori za članove saveta.

Izmene zakona je podržao predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, koji je Vladu pohvalio jer je to jedan od prvih zakona pred novim sazivom Skupštine. Omerović smatra da će novi propisi omogućiti nesmetano održavanje izbora za nacionalne savete. Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da zakonske izmene predstavljaju dobar signal manjinskim zajednicama, i da se time poštuje koalicioni sporazum SVM i Srpske napredne stranke. Pastor je podsetio na to da se do kraja godine očekuju nove izmene ovog zakona koje će biti, kako je ocenio, važnije, a više će se odnositi na nadležnosti nacionalnih saveta.

Poslanica s liste Demokratske stranke Aida Ćorović kritikovala je što se zakon odnosi samo na sprovođenje izbora za nacionalne savete, a ne i šire na regulisanje manjinskih prava. Nova demokratska stranka najavila je da će glasati protiv redloženih izmenama zakona jer su stigle u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, te predstavnici nacionalnih manjina nisu zbog kratkog roka mogli da se o njima izjasne. Rasprava u Skupštini će biti nastavljena posle pauze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track