VUČIĆ ZA SKAJ NJUZ: Apelujem na Evropu i svet da pomognu Srbiji!
Foto: KURIR

Poplave

VUČIĆ ZA SKAJ NJUZ: Apelujem na Evropu i svet da pomognu Srbiji!

Politika -
Mi ćemo imati, usudio bih se da kažem, oko milijardu evra štete. Moraćemo da nađemo i sopstvenog novca za popravke i obnove, ali molim sve ljude u svetu da nam pomognu na bilo koji način - lekovima i humanitarnom pomoći, naveo je premijer

LONDON - Srpski premijer Aleksandar Vučić je, u direktnom uključenju za britanski Skaj njuz, pozvao danas Evropu i svet da pomognu Srbiji da prevaziđe najveću poplavnu katastrofu i dodao da bi se usudio da kaže da će šteta biti oko milijardu evra.

Reč je o najvećoj katastrofi koja je Srbiju pogodila ikada, rekao je Vučić i dodao da je, nažalost, izgubljeno i mnogo života. Naveo je da je reč o 27 žrtava, ali da strahuje da taj broj nije konačan izrazivši nadu da će do kraja sedmice moći da izvesti javnost o broju žrtava.

"Sada, naravno, procenjujemo štetu i razgovaraćemo sa partnerima iz EU i sa svima ostalima koji mogu da nam pomognu. Veoma sam vam zahvalan što ste me pozvali u program i iskoristiću ovu priliku da pozovem sve ljude iz Evrope i sveta da nam se nađu u ovoj nesreći na način na koji mogu", poručio je srpski premijer.

On je podsetio da je do sada razgovarano sa evropskim komesarima Kristalinom Georgijevom i Johanesom Hanom, kao i da je konstatovano da se Srbija kvalifikovala za sredstva iz Fonda solidarnosti EU.

"Mi ćemo imati, usudio bih se da kažem, oko milijardu evra štete tako da ćemo dobiti novac iz tog fonda. Moraćemo da nađemo i sopstvenog novca za popravke i obnove, ali molim sve ljude u svetu da nam pomognu na bilo koji način - lekovima i humanitarnom pomoći", rekao je Vučić.

On je dodao da će i Srbija organizovati akcije, dobrotovrne skupove i donacije, istakavši da su se britanski političari uvek do sada odazivali takvim pozivima.

"Na primer ledi Ketrin Ešton je uvek pomagala Srbiji kao i šef misije EU u Srbiji Majkl Devenport. Nadamo se da ćemo sakupiti još sredstava jer moramo da prebrodimo ovu katastrofu", rekao je srpski premijer.

http://www.youtube.com/watch?v=Rm7sl2QwL2k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track