Ambasador Hajnc Vilhelm poželeo uspeh srpskim stipendistima u Nemačkoj

Akademska razmena

Ambasador Hajnc Vilhelm poželeo uspeh srpskim stipendistima u Nemačkoj

Politika -
Nemačka služba za akademsku razmenu ove godine će za srpske kandidate dodeliti više od 50 stipendija i to studentima, profesorima i naučnim radnicima koji će u toj zemlji ići na master studije, a neki će da obave istraživačke radove za doktorske disertacije

BEOGRAD - Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm uručio je danas kandidatima iz Srbije potvrde o dobijanju stipendija koje dodeljuje Nemačka služba za akademsku razmenu.

Vilhelm je stipendistima koji će ove godine otići u Nemačku poželeo da se lepo provedu i vrate sa dobrim iskustvima i uspomenama.

"Putujete u Nemačku u vreme kada su se bilateralni odnosi između Srbije i Nemačke razvili dobro kao nikada do sada", rekao je Vilhelm i napomenuo da je Nemačka, kada je u pitanju spoljna politika EU, bitan faktor, kao i da je bitan faktor i kada se radi o dijalogu sa Kosovom.

On je istakao da je Nemačka i veoma važan ekonomski partner Srbiji.

Prisutni su imali priliku da pogledaju izložbu "Diktatura i demokratija u eri ekstrema" na kojoj su, kako je rekao Vilhelm, prikazane bitne etape istorije Evrope 20.veka, a povod za ovu izložbu su 100.godišnjica od početka Prvog svetskog rada i 75. godišnjica od početka Drugog svetskog rata.

"Iako, kada pogledate ovu izložbu vidimo da nije uvek bilo sve tako jednostavno što se tiče nemačko-srpskih odnosa. Imali smo teških vremena, nismo bili uvek na istim stranama, ali ipak ovo vreme nam pokazuje kako se stvari menjaju", rekao je nemački ambasador.

Mogu da kažem, istakao je, da nikada nisu bili bolja saradnja i bolji odnosi nego sada između Srbije i Nemačke.

Nemačka služba za akademsku razmenu ove godine će za srpske kandidate dodeliti više od 50 stipendija i to studentima, profesorima i naučnim radnicima koji će u toj zemlji ići na master studije, a neki će da obave istraživačke radove za doktorske disertacije.

Prošle godine je, kao je rečeno, Nemačka služba za akademsku razmenu sipendirala više od 600 studenata i naučnika koji su radili ili studirali u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track