Dačić: Put ka EU ne umanjuje podršku Nesvrstanima
Foto: Tanjug

Šef diplomatije u Alžiru

Dačić: Put ka EU ne umanjuje podršku Nesvrstanima

Politika -
Ministar spoljnih poslova zahvalio brojnim članicama Pokreta koje su ostale dosledne principima vladavine prava u međunarodnim okvirima, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova

ALŽIR/BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Alžiru da težnja Srbije ka punopravnom članstvu u EU neće umanjiti njenu podršku vrednostima i principima Pokreta nesvrstanih zemalja, kao što su zalaganje za ravnomerniji razvoj, solidarnost i jednakost među državama u rešavanju ključnih izazova.

U govoru učesnicima XVII ministarske konferencije Poketa nesvrstanih zemalja, Dačić je rekao da Srbija, kao jedna od naslednica države osnivača - Jugoslavije pridaje veliki značaj ulozi Pokreta "koji je u periodu Hladnog rata doprinosio smanjivanju tenzija i služio kao platforma za spoljnopolitički nastup zemalja nastalih u procesu dekolonizacije".

Šef srpske diplomatije je zahvalio "brojnim članicama Pokreta koje su ostale dosledne principima vladavine prava u međunarodnim okvirima, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova". Naglasio je da je Srbija posvećena dijalogu s Prištinom i nalaženju trajnog, kompromisnog rešenja za Kosovo, uz uvažvanje legitimnih interesa albanskog, srpskog i ostalog stanovništva.

Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao i sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa, imaju za cilj da se obezbede uslovi i olakša život ljudi u Pokrajini, a posebno da se nađu odgovori na probleme nealbanskog stanovništva. To ni na koji način ne prejudicira priznanje nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova od strane Republike Srbije, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je izrazio uverenje da će vrednosti Pokreta i dalje "doprinositi unapređenju međunarodnog poretka i izgradnji pravednijeg i solidarnijeg globalnog društva" i naglasio da Pokret nesvrstanih u tim naporima može da računa "na bezrezervnu podršku i partnerstvo Srbije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track