SRBIJA POD PRITISKOM: Evropska unija nam odlaže pregovore zbog Ukrajine!
Foto: Rojter

Brisel traži da okrenemo leđa Rusiji

SRBIJA POD PRITISKOM: Evropska unija nam odlaže pregovore zbog Ukrajine!

Politika -
Međuvladina konferencija Srbija-EU bila planirana za jun, još nije zakazana; Neke članice Unije traže da na dnevni red prvo stave poglavlja o slobodi medija.; Dačić: Sledeći sastanak možda tek u oktobru

BEOGRAD - Nastavak evropskog puta Srbije mogao bi da bude usporen pritiscima kojima su izloženi Vlada i premijer Aleksandar Vučić zbog neutralnog stava povodom ukrajinske krize. Naime, kako saznaje Kurir, druga međuvladina konferencija Srbije i EU još nije zakazana (iako se očekivala ovog meseca), a nije isključeno da će biti odložena čak do oktobra!Analitičar Dragomir Anđelković smatra da se na taj način pregovori „ (zlo) upotrebljavaju kao vrsta grube posredne ucene“ Srbije.- Nesumnjivo se vrši pritisak na Vladu i premijera Vučića da se Srbija distancira od Rusije, a u vezi sa ukrajinskim konfliktom. U tom kontekstu treba čitati i njihove nedavne kritike o navodnom nedostatku slobode medija u Srbiji. Velike sile nisu reagovale na medijske pritiske i jednoumlje, kriminal i korupciju za vreme vladavine DS. Njima nisu bitni naši problemi, oni izmišljaju izgovore, poput navodne cenzure medija, da bi vršili pritiske - kaže Anđelković i dodaje:- Najviše im smeta Vučićeva izbalansirana politika i nepristajanje da odstupi od borbe za nacionalne interese Srbije. Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je za Kurir da je realnije da se međuvladina konferencija Srbije i EU održi u oktobru.- Grčka hoće da zakaže konferenciju za jun, ali ne slažu se sve zemlje u tome da se otvore neka poglavlja, tako da je realnija opcija da se do oktobra otvori poglavlje 32 o finansijskoj kontroli i, eventualno, poglavlje 35 - kaže za Kurir Dačić.Drugi mogući scenario, kažu dobro obavešteni izvori Kurira, jeste da se pregovori sa EU ipak nastave ovog ili sledećeg meseca, ali da se otvore poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost), čime bi se u žižu stavila tema slobode medija u Srbiji, što su u međunarodnim krugovima, kako je rekao Anđelković, već upotrebili kao sredstvo pritiska na Beograd.Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović potvrdila je da se u Briselu razmatra mogućnost da se razgovor s Beogradom nastavi otvaranjem ova dva poglavlja.- Neke zemlje članice EU smatraju da bi razgovore trebalo početi sa političkim poglavljima 23 i 24. Mi se nadamo i spremni smo da u julu otvorimo poglavlje 32 - finansijska kontrola, ali, naravno, da to ne zavisi samo od naše spremnosti. Bilo bi dobro da započnemo otvaranjem poglavlja koje treba da pokaže da smo spremni za efikasnu i transparentnu kontrolu javnih finansija i trošenja budžetskih sredstava - kaže Joksimovićeva.

Premijer VučićPODRŽAVAMO POLITIKU EU, ALI NE UVODIMO SANKCIJE RUSIJIPremijer Aleksandar Vučić ponovio je da Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da čini sve da po pitanju krize u toj zemlji bude uz svoje evropske partnere.- Pozicija Srbije u saglasnosti je sa međunarodnim pravom i s pozicijom EU. Jedina razlika je u tome što nije uvela sankcije Rusiji. Činimo sve da budemo uz naše evropske partnere. Mislim da je poruka Srbije jasna i mislim da niko nije očekivao da ćemo javno reći da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine - rekao je Vučić.

Direktor policijeISTRAGA O NAPADU NA PEŠČANIKDirektor policije Milorad Veljović izjavio je da se intenzivno radi na otkrivanju osoba koje su oborile sajt Peščanika.- Policija je na putu da otkrije odakle je izvršen napad na taj sajt, već postoje određene pretpostavke odakle su slate poruke. Ovih dana očekujemo rezultate istrage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track