Merkelovu interesuju Vučićevi planovi, a ne ukrajinska kriza
Foto: Beta

Uoči premijerove posete Berlinu

Merkelovu interesuju Vučićevi planovi, a ne ukrajinska kriza

Politika -
Merkelova će želeti da zna više o planovima koje Vučić ima za sprovođenje reformi kako bi pregovori o priključenju EU išli brzo, rekao je Bone dodajući da od srpskog premijera neće tražiti da se Srbija pozicionira prema ukrajinskoj krizi

BEOGRAD - Nemačka kancelarka Angela Merkel će sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Berlinu sledeće nedelje razgovarati o njegovim predizbornim obećanjima i reformama, a ne o stavu Srbije prema ukrajinskoj krizi, izjavio je danas direktor beogradske kancelarije nemačke Fondacije "Konrad Adenauer" Henri Bone.

"Ovo je prva poseta Vučića, on je na početku mandata, i smisao ovog sastanka je konstruktivnost i namera da se intenzivira saradnja" dve zemlje, rekao je Bone na Forumu za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji o "Nemačko-srpskim odnosima u kontekstu evropskih integracija Srbije i krize u Ukrajini".

Bone je rekao da će tema razgovora dvoje zvaničnika u Berlinu 11. juna biti načini na koje se Srbija suočava sa posledicama katastrofalnih poplava koje su je pogodile, ekonomske reforme koje treba da podstaknu privredni rast zemlje posle krize, napredak zemlje u evrointegracijama i normalizacija odnosa sa Kosovom.

"Merkel će želeti da zna više o planovima koje Vučić ima za sprovođenje reformi kako bi pregovori o prikljucenju EU išli brzo... i poručiće srpskom premijeru da ne sme da gubi vreme", rekao je on. Bone je dodao da smatra da će nemačka kancelarka od srpskog premijera tražiti da u narednom periodu ispuni preizborna obećanja, a ne da se Srbija pozicionira prema ukrajinskoj krizi.

Bone je kazao i da je srpski premijer "razumeo da je Nemačka najvažniji partner Srbije u EU u pogledu evrointegracija" i dodao da "Nemačka može da bude pouzdan partner, ali samo ako i Srbija bude pouzdan partner". "Srbija mora da da dobre dokaze svojih reformi partnerima poput Nemačke, da bi oni mogli da lobiraju za nju u EU", kazao je on.

Bone očekuje da će dvoje zvaničnika razgovarati i o načinima za jačanje investiranja u Srbiju, kao i o pitanju energetike i snabdevanja električnom energijom. On je izrazio uverenje da Merkel neće savetovati Vučiću da Srbija zaoštri odnose sa Rusijom zbog krize sa Ukrajinom, niti da se pridruži uvođenju sankcija Moskvi, kao i nadu da izgradnja Južnog toka neće biti obustavljena i da će se naći kompromis za rešenje problema nastalih oko tog gasovoda.

Bone je ipak ukazao i da će "paralelna politika" Srbije u odnosima sa EU i Rusijom biti sve teža i teža i da će srpska vlada u narednom periodu morati da bude "pametna".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track