Bajden: Uzdam se u Vučićevo liderstvo!
Foto: AP

Pismo podrške

Bajden: Uzdam se u Vučićevo liderstvo!

Politika -
Unapred se radujem našem radu na zajedničkim prioritetima, uključujući promovisanje ekonomske modernizacije i poboljšanje investicione klime i jačanje naših bilateralnih odnosa, izjavio je potpredsednik SAD

BEOGRAD - Potpredsednik SAD Džozef Bajden čestitao je predsedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću imenovanje na tu funkciju, uz poruku da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju zalaganja njegove vlade da od Srbije napravi faktor stabilnosti u regionu Balkana, ali i izvan njega.

"Unapred se radujem našem radu na zajedničkim prioritetima, uključujući promovisanje ekonomske modernizacije i poboljšanje investicione klime i jačanje naših bilateralnih odnosa", naveo je Bajden.

"Vaše liderstvo je od ključnog značaja za produbljivanje odnosa između naših dveju zemalja. Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju zalaganja Vaše vlade da od Srbije napravite faktor stabilnosti u regionu Balkana, ali i izvan njega", poručio je potpredsednik SAD.

Prema njegovim rečima, kriza u Ukrajini je samo ojačala rešenost Sjedinjenih Država da podrže Evropu, koja je celovita, slobodna i živi u miru.

"Uzdam se u Vaše liderstvo kako bih bio siguran da će Srbija stajati uz svoje evropske partnere u podršci međunarodnim principima, s obzirom na to da stremite ka pravima i privilegijama članstva u Evropskoj uniji, kao i na to da Srbija preuzima predsedavanje OEBS-om 2015. godine", istakao je Bajden.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, pozdravljam, navodi se dalje u poruci, ulogu Srbije kao glasa tolerancije, jedinstva i napretka ka evroatlantskim integracijama.

"Vaše zalaganje da u potpunosti normalizujete odnose sa Kosovom je od presudnog značaja, ne samo za ostvarenje članstva Srbije u Evropskoj uniji, već i za poboljšanje života ljudi u Srbiji i na Kosovu".

Bajden je takođe, u ime američkog naroda, izrazio duboko saučešće zbog nastradalih u poplavama u Srbiji i drugim zemljama u regionu.

"Sjedinjene Države su spremne da pruže dodatnu pomoć za oporavak i izgradnju“, navodi se u pismu potpredsednika Bajdena upućenog premijeru Vučiću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track