Sergej Lavrov: S poštovanjem prema pregovorima Srbije i EU
Foto: Tanjug

Šef ruske diplomatije u Beogradu

Sergej Lavrov: S poštovanjem prema pregovorima Srbije i EU

Politika -
Potvrdili smo sve naše sporazume i ugovore što se tiče Južnog toka, kao i neophodnost realizacije ovog velikog projekta jer je danas taj projekat jedini što se tiče obezeđenja gasom jugoistočne Evrope, rekao je ruski ministar
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas, posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da se sa poštovanjem odnosi prema pregovorima Srbije i Evropske unije i da polazi od toga da je nedopustivo stvaranje novih linija razdvajanja u Evropi.

S poštovanjem se odnosimo prema poziciji Srbije prema pregovorima o ulasku EU. Ta pozicija polazi od nedopustivosti stvaranja novih liniji razdvajanja u Evropi i naprotiv promoviše ideju jedinstvenog ekonomskog, humanitarnog i kulturnog prostora, rekao je Lavrov.

Lavrov je, govoreći o Južnom toku, rekao da svi planovi za realizaciju tog projekta ostaju na snazi jer je on jedino sistemsko rešenje za snabdevanje gasom Jugoistočne Evrope.

Potvrdili smo sve naše sporazume i ugovore što se tiče Južnog toka, kao i neophodnost realizacije ovog velikog projekta jer je danas taj projekat jedini što se tiče obezeđenja gasom Juogostočne Evrope , rekao je ruski ministar na konferenciji za novinare.

On je, odgovarajući na pitanja, rekao da veruje da je zaustavljanje radova na Južnom toku u Bugarskoj privremenog karaktera. Sva rešenja ostaju na snazi što se tiče radova, nikakvih promena planova nema , rekao je Lavrov.

On se osvrnuo i na predstojeće predsedavanje Srbije OEBS-om istakavši da će se iduće godine obeležavati 40 godina od usvajanja Helsinškog akta i u toku je proceš koji se zove Helsinki plus 40. Nadamo se da će ovaj proces rezultirati razradom određenih sporazuma koji će promovisati nove pristupe jedinstvu Evrope. Jedan od korisnih tema bila bi takođe razrada tematike harmonizacije integracionih projekata, kako u okviru EU, tako I u okviru evroazijskog integracionog projekta , naveo je Lavrov.

On je istakao da Rusija podržava jačanje uloge OEBS u rešenju ukrajinske krize i monitoring misije u Ukrajini, kao i putne mape švajcarskog predsedavanja OEBS, ali je dodao da na žlaost ukrajinsko rukovodstvo to ne prihvata i pozvao evropske zemlje da tim povodom izvrše pritisak na Kijev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track