Advokat Danilović: Pozadina ubistva Đinđića mora da se rasvetli
Foto: Dado Djilas

Politička pozadina

Advokat Danilović: Pozadina ubistva Đinđića mora da se rasvetli

Politika -
Mora da se utvrdi ko ga je naručio, organizovao i podsticao, kaže pravni zastupnik

BEOGRAD - Advokat porodice ubijenog premijera Zorana Đinđića Rajko Danilović izjavio je danas da je bitno da se istraži politička pozadina ubistva Đinđića.

Mora da se utvrdi ko ga je naručio, organizovao i podsticao, rekao je Danilović.

Danilović je rekao da je ranije bilo najavljeno da će biti formirana grupa za ispitivanje političke pozadine ubistva Đinđića.

Prema njegovim rečima, to pitanje je malo zastalo iz objektivnih razloga, jer je vlada zauzeta drugim važnijim i hitnijim poslovima, ali je bitno da se ono otvori i postoji mogućnost obnove procesa. Danilović je dodao da to pitanje mora da se završi, odnosno najpre da se otvori i prikupe dokazi, koji nisu prikupljani onda kada je bilo suđenje izvršiocima tog ubistva.

On je naveo da su neki organi u policiji uzeli stvar u svoje ruke, kroje propise i pravila ponašanja, ne poštujući elementarne zakonske odredbe i da godinama policija ima takav položaj u društvu, gde ljudi, koji su se etablirali i zadržali na visokim mestima, diktiraju događaje i čak utiču na političare i vođenje politike.

"Nije moguć jedan Šarić bez nekog većeg od Šarića i nije moguć Šarić bez policije", rekao je Danilović i dodao da se ne može neko baviti takvim kriminalnim biznisom, a da nema podršku i zaštitu iz policijskih krugova. Danilović smatra da je to moguće saznati. "Na putu smo da se to otkrije", rekao je on i dodao da to zavisi od političkog faktora ili volje vlade i da je važno doći do kadrovskih rešenja koja garantuju razreševanje tih odnosa i sukoba.

Na pitanje novinara o Dragoslavu Kosmajcu, Danilović je odgovorio da je nemoguće da se neko bavi tolikim kriminalnim poslom, a da nema širu podršku i zaštitnike, da taj čovek ima kontakte sa vrhovima policije i da je očigledno bio zaštićen.(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track