Predstavnici Bundestaga u sredu u Beogradu
Foto: AP

Zvanična poseta

Predstavnici Bundestaga u sredu u Beogradu

Politika -
Nemački parlamentarci će se susreti sa predstavnicima srpske vlade i opozicije. Razgovaraće o putu Srbije ka EU, daljoj primeni sporazuma između Beograda i Prištine, ali i o odnosima sa Kosovom, kao i o privrednoj situaciji u Srbiji

BEOGRAD - Delegacija nemačkog Bundestaga na čelu sa Andreasom Šokenhofom 9. jula posetiće Beograd.

Nemački parlamentarci će se susreti sa predstavnicima srpske vlade i opozicije. Razgovaraće o putu Srbije ka EU, daljoj primeni sporazuma između Beograda i Prištine, ali i o odnosima sa Kosovom, kao i o privrednoj situaciji u Srbiji.

Nemački konzervativac, Andreas Šokenhof dobro je poznat i srpskim političarima i srpskoj javnosti posebno zbog iznošenja nemačkih očekivanja od Srbije u sedam tačaka ili zahteva.

Šokenhof je svojevremeno rekao da Nemačka očekuje da Srbija pre početka pregovora o prijemu u članstvo Evropske unije sa Kosovom potpiše zajedničku pravno-obavezujuću izjavu koja bi bila sprovedena do kraja pregovora o prijemu.

U sedam tačaka ušlo je i sprovođenje dosadašnjih dogovora u procesu dijaloga Beograda i Prištine, ali i dogovor o nastavku dijaloga i izvan predviđenih tema, kao što su energetika i telekomunikacije, početak ukidanja paralelnih struktura u bezbednosnom aparatu i upravi na severu Kosova i njihovo finansiranje.

Berlin želi da Beograd utiče na Srbe na severu Kosova kako bi aktivno sarađivali sa Euleksom i Kforom. Ali i da se ostvari vidljiv napredak u razjašnjenju i krivičnom gonjenju zbog napada i podmetanja požara u zgradi ambasade Nemačke u Beogradu u februaru 2008. godine.

Predstavnici nemačkog Bundestaga dolaze u Beograd posle diplomatske aktivnosti Srbije u Berlinu- razgovora srpskog premijera Aleksandra Vučića sa kancelarom Angelom Merkel i održavanja nemačko-srpskog foruma, na temu "Novi početak prema Briselu- Srbija na putu ka Evropskoj uniji", koji su otvorili Vučić i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track