PRETI MU ROBIJA: Miškoviću 10 godina zbog veze sa Šarićem!
Foto: Marina Lopicic

Tajkun u problemu zbog šarićevog poligrafa

PRETI MU ROBIJA: Miškoviću 10 godina zbog veze sa Šarićem!

Politika -
Radna grupa MUP analizira dokaze o vezi Šarića i Miškovića, Tužilaštvo za organizovani kriminal uskoro odlučuje o sledećim potezima

BEOGRAD - Radna grupa MUP - formirana zbog tvrdnji narko-bosa Darka Šarića, optuženog za šverc pet tona kokaina, da mu je bivši načelnik UKP Rodoljub Milović smestio ceo proces i da su on i Ljubiša Buha Čume uzeli mito od 7,24 miliona evra - trenutno analizira sve prikupljene podatke, a među njima su i oni koji se odnose na Šarićeve tvrdnje da je preko posrednika davao novac Marku Miškoviću, saznaje Kurir.Prema informacijama koje smo dobili od odlično obaveštenih izvora, od ponedeljka će biti odlučeno koji će sledeći koraci biti primenjeni u policijskoj istrazi, a od prikupljenih informacija zavisi i koje će poteze preduzeti Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Šarićeve optužbePodsetimo, kako je Kurir juče objavio, Šarić je po nalogu radne grupe MUP pre dva dana saslušan na poligrafu i tom prilikom je rekao da je preko posrednika Marku Miškoviću, odnosno, njegovom ocu Miroslavu, dao pozajmicu od 5,5 miliona evra, kao i da mu je taj novac kasnije vraćen preko računa.- Grupa je prikupila dosta podataka u vezi sa istragom i sada se radi detaljna analiza svih prikupljenih informacija. Očekujemo da će u narednih nekoliko dana taj posao biti završen i da će početkom sledeće nedelje biti povučeni i konkretni potezi - kaže sagovornik Kurira .Prema saznanjima Kurira, Tužilaštvo za organizovani kriminal čeka ovaj izveštaj i tek kad im on stigne na sto, odlučiće da li će i kakve korake preduzeti povodom tvrdnji da je Šarić davao novac Marku Miškoviću.- Kada je pre mesec dana Šarić davao iskaz na glavnom pretresu i izneo navode o Miloviću, Miškoviću i Ljubiši Buhi, tužilaštvo je uputilo zahtev MUP da prikupi informacije. Postupajući po tom zahtevu, u MUP je formirana radna grupa, Milović i Šarić su bili na poligrafu, ali izveštaj još nije dostavljen. Kada bude na stolu u tužilaštvu, biće doneta odluka o daljim koracima - saznaje Kurir.Iako je Šarić decidirano rekao da je sarađivao s Markom Miškovićem, u „Delta holdingu“ za Kurir kažu da zaposleni u ovoj kompaniji, predsednik kompanije, kao i članovi njegove porodice nikada nisu poslovali sa inkriminisanim osobama.Kazna- U skladu s korporativnom praksom, „Delta holding“ i njegovi čelni ljudi pažljivo biraju poslovne partnere, proveravajući finansijske pokazatelje i vlasničke odnose, a uz angažovanje interne i eksterne ekspertske službe u oblasti finansija i pravnih pitanja. Ove činjenice javnosti su već poznate i „Delta “ ih je saopštavao čak tri puta, u 2012. i 2013. godini, ali prinuđeni smo da to učinimo jer medijski pritisak na poslovanje jedne od najvećih domaćih kompanija traje i dalje - kažu u Delti.Prema Krivičnom zakoniku, kazna za pranje novca je deset godina zatvora.

Reč advokataFILA: TUŽILAŠTVO DA ISPITA NAVODEAdvokat Toma Fila kaže za Kurir da bi tužilaštvo trebalo da proveri navode kad dobije izveštaj MUP.- Naravno da bi tužilaštvo trebalo da proveri navode, iako ispitivanje na poligrafu nije dokazni materijal, baš kao ni barutni tragovi na rukama. Ali poligraf je orijentaciono sredstvo u dokaznom postupku, a činjenica je da oni to već i rade. Radna grupa koja je formirana u MUP treba da odgovori na to pitanje, a nakon toga sledeća instanca je tužilaštvo - kaže Fila.

Povratak otpisanihMILOVIĆ SE VRAĆA NA POSAO U MUPNarko-bos Darko Šarić je pre dva dana na poligrafu potvrdio da je novac dobio preko posrednika u dogovoru s Rodoljubom Milovićem, smenjenim načelnikom UKP. Takođe, za Buhu je rekao da nije dobio direktno novac od njega, ali je potvrdio da je novac dobio preko posrednika u dogovoru s Milovićem. Potvrdno je odgovorio i na pitanje da li je Milović imao susrete s Buhom. Milović je nakon smene otišao na godišnji odmor, a kako Kurir saznaje, on se u ponedeljak zvanično vraća na posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja