Kostreš: Učešće u koncentracionoj vladi zavisi od njenog programa
Foto: Fonet

Vojvodina

Kostreš: Učešće u koncentracionoj vladi zavisi od njenog programa

Politika -
Videćemo kako će biti dalje i nadam se da ćemo nastaviti razgovore. Prva runda tehničkih razgovora je završena i treba da se izjasne stranački organi, očekujem pozitivne stavove, kaže funkcioner LSV

BEOGRAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da će se ta stranka opredeliti za učešće u koncentracionoj vladi u zavisnosti od toga kakav bi program ta vlada imala i da će u narednom periodu nastaviti razgovore sa Demokratskom strankom i Novom demokratskom strankom.

"Da li će moći da se formira koncentraciona vlada i da li ćemo učestvovati u njoj zavisi od toga kakav bi program ta vlada imala jer će se Liga socijaldemokrata opredeljivati prema programu", rekao je Kostreš i dodao da je ta stranka odlučila da sarađuje sa tradicionalnim koalicionim partnerima i da su "došli do jednog nivoa saglasnosti".

"Videćemo kako će biti dalje i nadam se da ćemo nastaviti razgovore. Prva runda tehničkih razgovora je završena i treba da se izjasne stranački organi, očekujem pozitivne stavove", rekao je Kostreš.On smatra da ne postoji prava informacija šta znači koncentraciona vlada i da Liga nema informaciju da li su se Savez vojvođanskih Mađara i SNS dogovorili da pokušaju da formiraju novu većinu.

"Moramo biti svesni toga da pokrajinska administracija nema zakonodavnu vlast, i da sve zakone u vezi autonimije Vojvodine mora da donese republička vlada i zato je neophodan određeni vid saradnje između u ovom momentu suprotstavljenih političkih grupacija", rekao je Kostreš.On je rekao da je situacija vrlo je komplikovana i da sve političke stranke koje funkcionišu u parlamentu Vojvodine moraju da budu svesne da moraju sarađivati i da je u interesu "da se pronađe najmanji zajednički sadržalac".

Kostreš je rekao da Liga insistira na proceni ustavno pravnog polozaja autonomne pokrajine Vojvodine i da ona mora imati svoje izvore finansiranja, kao i da imovina Vojvodine mora da bude povećana, kao i da bude obeštećena za privatizaciju NIS-a."Ako nađemo zajednički jezik sa drugim političkim strankama po tim pitanjima spremni smo da sarađujemo", rekao je Kostreš.

"Prvo ćemo sa DS i NDS pokušati da formiramo većinu jer je to najprirodnije, ali je situacija ozbiljna i moramo se odgovorno ponašati i pokušati da pronađemo zajedničko rešenje", rekao je on dođajući da će situacija u vezi vojvođanske vlade morati da se rasplete u narednih 15-ak dana.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track