NE DAJU NA GOSPOJINU: Albanci blokirali prolaz Srbima do crkve u selu Mušutište
Foto: Kurir

Blokirali prolaz

NE DAJU NA GOSPOJINU: Albanci blokirali prolaz Srbima do crkve u selu Mušutište

Politika -
Velika grupa Albanaca sprecila je prolazak cetiri autobusa i više automobila sa raseljenima, da dođu do crkve. Okupljeni demonstranti su nosili zastave Albanije i druge transparente, rekao je načelnik Prizrenskog okruga Jovica Budurić

PRIŠTINA - Nekoliko stotina Albanaca blokiralo je u selu Mušutište prolaz raseljenim Srbima iz Suve Reke i okolnih sela, do lokalne pravoslavne crkve, u kojoj su nameravali da obeleže praznik Velike Gospojine, izjavio je načelnik Prizrenskog okruga Jovica Budurić.

“Velika grupa Albanaca sprecila je prolazak cetiri autobusa i više automobila sa raseljenima, da dođu do crkve. Okupljeni demonstranti su nosili zastave Albanije i druge transparente”, rekao je Budurić, a prenosi Radio televizja Kosova, program na srpskom jeziku. Blokada traje od osam casova ujutru. Policija je između demonstranata i raseljenih i ne dozvoljava približavanje.

Ni Đakovčanima nije omogućeno da posete rodni grad

Stotinak raseljenih Đakovčana danas će svoju slavu, Veliku Gospojinu, obeležiti u manastiru Visoki Dečani, umesto u Đakovici, jer Kfor i Euleks nisu mogli da im garantuju bezbednost, izjavio je predsednik njihovog udruženja, Đokica Stanojević.

Stanojević je rekao da su im predstavnici međunarodnih misija poručili da ne mogu da im garantuju bezbednost. Po njegovim rečima, iz centralne Srbije sinoć su u Dečane krenula tri autobusa s raseljenim Đakovčanima.Stanojević je kazao da su Đakovčani isti problem imali i za Badnje veče, kada su Albanci kamenovali njihove autobuse, a na Zadušnice nije im bilo omogućeno da odu na grobove rodbine i prijatelja. U Đakovici je do 1999. godine bilo 12.000 Srba, a danas su tamo preostale samo četiri starice koje žive u porti manastira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja