Istoričar Slobodan Marković: Suđenje Draži nepravično

Proces

Istoričar Slobodan Marković: Suđenje Draži nepravično

Politika -
Nastavak postupka 11. maja. Na oglas kojim se pozivaju svedoci koji nešto znaju o Mihailoviću zasad se niko nije javio

BEOGRAD - U postupku rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića danas je pred Višim sudom u Beogradu svedočio istoričar Slobodan Marković, a proces će biti nastavljen 11. maja, kada će biti utvrđene razlike između stenografskih i audio zapisa sa suđenja Mihailoviću 1946.

U nastavku postupka biće saslušani članovi Komisije za tajne grobnice i Komisije za utvrđivanja okolnosti stradanjaKosta Nikolić i Bojan Dimitrijević.
Pravni zastupnik predlagača Zoran Živković rekao je novinarima nakon današnjeg saslušanja da je postupak rehabilitacije pri kraju i da očekuje da konačna odluka uskoro bude doneta.
"Treba još da se preslušaju audio snimci sa suđenja koji ukazuju na neverodostojnost zapisnika i stenografskih zabeležaka i možda, ako Sud nađe za potrebno, da sasluša neke od svedoka, ali mislim da je postupak pri kraju", kazao je Živković.
Kako je naveo, Slobodan Marković je na ročištu govorio o nedostacima na koje je ukazivao i pravni tim predlagača zahteva za rehabilitaciju i koji dokazuju da je suđenje Mihailoviću bilo nepravično.
"Slobodan Marković je to potkrepio dokazima, dokumentacijom i činjenicama", kazao je Živković.
Živković je rekao da je oglas kojim se pozivaju svedoci koji nešto znaju o Mihailoviću objavljen pre nedelju dana i da se za sada niko nije javio.
Ispred Višeg suda u Beogradu gde se vodi postupak rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića okupilo se nekoliko desetina građana koji protestuju zbog moguće rehabilitacije.
Među protivnicima rehabilitacije su članice nevladine organizacije "Žene u crnom" i podmladak Nove komunističke partije Jugoslavije koji nose transparente na kojima piše "Draža - zlikovac" i na kojima su ispisana mesta i broj ubijenih tokom Drugog svetskog rata.
Suđenje je izazvalo veliko interesovanje medija iz bivših jugoslovenskih republika koji prate postupak i dešavanja ispred suda.
Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.
Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.
Dva dana kasnije 17. jula 1946. godine streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije javno objavljeno ni gde je streljan, ni gde je i kada sahranjen.
Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine, a do sada je svedočio američki avijatičar Milton Frend (89), dok je Viši sud odbio svedočenje učesnika Narodnooslobodilačkog rata Rista Vukovića koji osporava rehabilitaciju Mihailovića.

Sukob "partizana" i "četnika" ispred sudaPre početka pretresa, ispred Trećeg opštinskog suda okupile su se pripadnice Žena u crnom, koje su protestovale zbog mogućnosti rehabilitacije Mihailovića.Njima se ubrzo pridružilo i nekoliko članova Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), koji su uzvikivali "Draža zlikovac", "Sluga okupatora, izdajnik svog naroda" i pevali partizanske pesme iz Drugog svetskog rata.Oni su se u jednom trenutku verbalno sukobili sa starijim pristalicama Mihailovića, ali ih je policija brzo upozorila da ne krše red i mir.Aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović upozorila je da je neprihvatljiv nastavak "politike pomirenja" aktuelne vladajuće koalicije, u kome se izjednačavaju fašizam i antifašizam, i koljači, ubice i žrtve."Organizovaćemo akcije otpora tome, ne samo zato što smatramo da se u evropske integracije ne može ići sa relativizovanjem fašizma i antifašizma, već zato što će to nastaviti da ugrožava odnose u susedstvu i jer Srbija time krši međunarodne obaveze", ocenila je Zajević.Današnje suđenje i događanja ispred zgrade Suda pratilo je i nekoliko TV ekipa iz bivših jugoslovenskih republika.Mihailovića proglasiti mrtvimU današnjem nastavku pretresa pravni zastupnici predlagača podneli su zahtev da se Draža Mihailović proglasi mrtvim."U dosadašnjem toku postupka niko nije osporio da je Mihailović streljan, ali o tome ne postoje podaci u matičnim knjigama umrlih, niti se zna gde je sahranjen", rekao je advokat Zoran Živanović, prenosi Fonet.Svaki dan tražio ljute papričice i rakijuSudija Aleksandar Ivanović je tražio i da se razjasne spekulacije da je Mihailović, tokom boravka u zatvoru, bio prisiljavan da konzumira alkohol, kako na suđenju ne bi bio pri čistoj svesti.Pročitan je izveštaj pripadnika tadašnje OZNE S.B, koji je bio Mihailovićev čuvar, i u kome stoji da četničkog vođu niko nije terao da pije."On je svaki dan tražio pečeno meso sa lukom i ljute papričice. Tražio je da mu se donese i rakija - počinjao je sa četvrt litre, a završavao sa litar i četvrt", navodi se u izveštaju stražara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja