Tito razbijao tikve, a Dolanc gađao kupača

Tito razbijao tikve, a Dolanc gađao kupača

Politika -
Radaković u priči "Tito i Jovanka u Zrenjaninu“ otkriva maršalovog napada sa balkona zrenjaninske barokne gradske kuće na Dragoslava Mihailovića
ZRENJANIN - U Baroknoj sali Skupštine Zrenjanina promovisana je dokumentaristička proza Dušana Dude Radakovića "U blizini poznatih“, u kojoj autor iznosi sećanje na susrete sa Titom i drugim funkcionerima 60-tih godina prošlog veka.
Sticajem raznih okolnosti, danas 80-godišnji penzioner Radaković, pune četiri decenije prošlog veka nalazio se u gradu na Begeju na rukovodećim funcijama, a bio je i na funkciji sekretara Saveza komunista.
Kako je Radaković doživeo "svoje junake“ i partijske drugove, govorili su Spasoje Grahovac, Stevan Vrebalov, Milan Micić i Milan Bjelogrlić.
Micić je ocenio da je to knjiga o Titovoj epohi samoupravnog socijalizma, ali i deo "našeg zajedničkog života“, pa će, posluziti i kao istorijski izvor, sa duhovitim zapisima.
Prva od 17 priča, "Tito i Jovanka u Zrenjaninu“, otkriva do sada nepoznate detalje o poseti 25. oktobra 1969. godine, kada je maršal sa balkona zrenjaninske barokne gradske kuće prvi put javno napao Dragoslava Mihailovića, pisca drame "Kad su cvetale tikve“, a taj komad skinut s repertoara Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
"Sutradan, posle Titove posete Zrenjaninu, nestrpljivo sam prelistavao sve moguće novine ne bi li zapazio nešto iz svog izlaganja, a eventualno i svoju sliku pored predsednika. Avaj, u novinama sam, na svoje zaprepašćenje, čitao da su samo nekakve tikve, u stvari, bile najglavnija stvar zbog koje su Titove reči u Zrenjaninu zatim dobile i odgovorajući književno-istorisjki značaj", zapisao je Radaković.
Autor navodi da je imao veliku muku u izboru ličnosti o kojima je pisao, ali da se, ipak, među “glavnim likovima“ našao i Stane Dolanc, gde je u posebnom poglavlju slovenački kadar na radu u Federaciji prikazan kao lovac.
Radaković otkriva i da je Dolanc još 1945. godine, u tek oslobođenom Petrovgradu, sadašnjem Zrenjaninu, bio na odmaranju sa 14. udarnom slovenačkom divizijom, u kojoj je bio sekretar SKOJ-a, a Ivan Dolničar sekeretar partijskog komiteta.
"Jednog dana, s prozora kancelarije, Dolanc je iznenada pištoljem, misleći da je prazan, nanišanio jednog kupača u Begeju. Taman kad je Dolanc rekao da je uciljao glavu nekakvog kupača, pištoj je opalio. Na sreću, plivač je mirno otplovio s ciljanog mesta, kao da ništa nije bilo“.
Tu igru s poštoljem, Dolanc nikad nije zaboravio, zapisao je Radaković u knjizi “U blizini poznatih“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track