Ideja o Vojvodini kao republici marketing bez snage
Foto: Kurir

SRS

Ideja o Vojvodini kao republici marketing bez snage

Politika -
Iza te ideje o Vojvodini kao republici u nekoj budućoj "Saveznoj republici Srbiji" u kojoj bi ravnopravne federalne jedinice bile "Republika Vojvodina" i "Republika Srbija", ne postoji neka snaga, rekao je Saša Santovac

NOVI SAD - Ideja o Vojvodini kao republici, koju je promovisala grupa političkih stranaka i nevladinih organizacija, više je marketinški potez određenih pojedinaca koji nameravaju da sebi obezbede određene položaje u narednom periodu, izjavio je zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) u pokrajinskoj skupštini Saša Santovac.

Santovac je ocenio da iza te ideje, o Vojvodini kao republici u nekoj budućoj "Saveznoj republici Srbiji" u kojoj bi ravnopravne federalne jedinice bile "Republika Vojvodina" i "Republika Srbija", "ne postoji neka snaga", naglasivši da je SRS od ranije ukazivala na to da će usvojeni Statut Vojvodine, koji "više podseća na poluustav jedne poludržave ili polurepublike", omogućiti i takve pojave kao što su zalaganja za novu republiku.

Očigledno je da su se, 1. aprila u Novom Sadu, okupile "određene grupacije, nevladine organizacije i ostali koji žele da u ovoj predizbornoj kampanji sebe istaknu u prvi plan“ i da predstave neko svoje viđenje statusa Vojvodine, rekao je na konferenciji za novinare Santovac, koji je i prvi na listi SRS za pokrajinske izbore po proporcionalnom izbornom sistemu.

Prilikom donošenja Statuta Vojvodine, 2010. godine, SRS je upozorila da su u pokrajini "secesionističke težnje očigledno narasle i da će takav statut dovesti do toga da se probude one autonomaške snage koje smatraju da je potrebno promeniti status Autonomne pokrajine Vojvodine“, rekao je Santovac i dodao da je SRS za položaj Vojvodine onakav kako je to u Ustavu Srbije uređeno.

Deklaracijom usvojenom na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji, koju su činili predstavnici manjih političkih partija, nekoliko nevladinih organizacija i pojedinci, traži se "postizanje novog istorijskog dogovora Srbije i Vojvodine" i stvaranje Savezne republike Srbije koju bi činile dve ravnopravne federalne jedinice "Republika Srbija" i „Republika Vojvodina".

U tekst deklacije uvršten je i stav Saveza vojvođanskih Mađara, stranke koju su na tom skupu predstavljali najviši funkcioneri Ištvan Pastor, Šandor Egereši i Balint Pastor, da pitanje Vojvodine ne treba rešavati traženjem statusa republike nego zalaganjem za široku autonomiju koja podrazumeva zakonodavnu, izvršnu i sudsku nadležnost pokrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track