USLOVLJAVANJE: Evropska komisija zahteva da Rusiji uvedemo sankcije
Foto: FoNet Dragan Antonic

Danas izveštaj EK o napretku Srbije

USLOVLJAVANJE: Evropska komisija zahteva da Rusiji uvedemo sankcije

Politika -
Srbiji će biti preporučeno usklađivanje sa spoljnom politikom EU, čiji je najbitniji segment kriza u Ukrajini. Unija neće reći „uvedite sankcije“, ali očekuje taj korak, kaže Simić

BEOGRAD - U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU za 2014, koji će zvanično biti objavljen danas, najverovatnije neće biti konkretno pomenuti odnosi naše zemlje i Rusije, ali će Srbiji biti preporučeno usklađivanje sa spoljnom politikom EU, saznaje Kurir u diplomatskim izvorima. Kako je jedan od najbitnijih segmenata evropske diplomatije upravo kriza u Ukrajini, EU nam je ovom preporukom stavila do znanja da bi trebalo da se priključimo sankcijama Rusiji, ocenjuju poznavaoci diplomatskih prilika.Tri sporne tačkeIzveštaj EK će, prema informacijama Kurira, generalno biti najpozitivniji do sada. Ipak, sadržaće i primedbe, koje će se odnositi na izgradnju Južnog toka, reformu pravosuđa i usaglašavanje naše spoljne politike sa EU.Imajući u vidu aktuelna dešavanja, profesor FPN Predrag Simić ocenjuje da nam EU time jasno stavlja do znanja da bi trebalo da uvedemo sankcije Rusiji.- Naravno da EU neće na ultimativan način reći „uvedite sankcije Rusiji“, ali i samo upotreba izraza „usaglašavanje sa spoljnom politikom EU“ znači da od nas očekuju taj korak - ocenjuje Simić.Ipak, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za Kurir da ne očekuje nikakve ultimatume.- Kada je u pitanju spoljna i bezbednosna politika, ne očekujem iznenađenja, već očekujem da ćemo se do punopravnog članstva uskladiti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU - kaže ona.Bez iznenađenjaInače, šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc rekao je da smatra da zvanični Beograd još ove godine može otvoriti jedno ili dva poglavlja u pristupnim pregovorima.- U slučaju Srbije optimista sam da će još tokom ove godine biti moguće otvoriti jedno ili dva poglavlja - istakao je Kurc.

Federika MogeriniNEMA POLITIČKIH USLOVA ZA IZGRADNJU JUŽNOG TOKABuduća visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je juče da pregovori između EU i Rusije o gasovodu Južni tok mogu biti obnovljeni nakon sticanja političkih uslova.- Politički uslovi za Južni tok još ne postoje zbog situacije sa Ukrajinom i naših odnosa s Rusijom - dodala je Mogerinijeva.Njena izjava podudara se s najavama svetskih medija da će izveštaj EK o Srbiji sadržati primedbe na račun izgradnje Južnog toka koja bi mogla negativno uticati na proces pridruživanja ukoliko se taj projekat ne usaglasi sa evropskim pravom.

DačićPRIJATELJSKI ODNOSI SRBIJE I RUSIJESrbija i Rusija nastavljaju prijateljske odnose, ne samo u političkoj sferi već i u svim drugim sferama, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je rekao i da Srbija želi da bude članica EU, ali „neće to činiti na štetu svojih starih prijatelja“.- Srbija će čuvati svoje prijateljstvo s Rusijom. S velikom radošću čekamo posetu Putina sledeće nedelje - rekao je Dačić.

JoksimovićevaOD IZVEŠTAJA ZAVISE DALJI PREGOVORIAleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, objašnjava zašto je izveštaj EK bitan za Srbiju.- To je pravi godišnji presek toga koliko je jedna zemlja napredovala u odnosu na približavanje EU. Kroz taj presek se vidi na čemu treba više poraditi. U zavisnosti od intonacije izveštaja EK preduzima sledeće korake, a u slučaju Srbije pretpostavlja otvaranje pregovaračkih koraka - kaže ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track