PUTIN SLEĆE AVIONOM OD DIJAMANATA: U Beograd već stiglo 150 KGB-ovaca!
Foto: Rojters Ueslei Marcelino

Otkrivamo

PUTIN SLEĆE AVIONOM OD DIJAMANATA: U Beograd već stiglo 150 KGB-ovaca!

Politika -
Predsednički „iljušin“ ukrašen je zlatom i draguljima i opremljen najsavremenijim komandnim centrom...
1 / 4 Foto: Kurir štampano

BEOGRAD - Prvi čovek Rusije Vladimir Putin dolazi u Srbiju državnom avionom vrednim čak 150 miliona evra, čija je unutrašnjost optočena ni manje ni više nego zlatom i draguljima.Reč je o predsedničkom avionu „iljušin“ IL-96-300PU (M1) - PU. Oznaka PU (komandni punkt) znači da predsednik Rusije u avionu ne samo što može dugo i komforno da se vozi već ima i mogućnost da obavlja sve državničke poslove kao da se nalazi u Kremlju.

Ukrasi sa dijamantima
Ukrasi sa dijamantima

Takođe, može da izdaje komande nad oružanim i strateškim snagama Rusije, dok znaka M1 pokazuje da je reč o verziji modernijoj i unapređenijoj od onih koje su korišćene devedesetih godina.RaskošUnutrašnjost aviona je luksuzna - ima tri bara, sobu za odmor, radni kabinet od 10 metara kvadratnih, kupatilo s tuš-kabinom i zlatnim slavinama. Delovi su urađeni od zlata i dragog kamenja, dok su zidovi prekriveni najfinijom svilom, a sedišta presvučena skupocenom kožom. Avion nije predviđen samo za predsednika već i za sve članove vlade. Šefu Kremlja na raspolaganju su ukupno četiri gotovo identično opremljena aviona, koji imaju ugrađene sisteme za povećan domet, kao i opremu za komandovanje oružanim snagama u uslovima nuklearnog rata. To znači da predsednik može da ima punu kontrolu nad atomskim „štitom i mačem“ čak i ako su sva ostala komandna mesta uništena. Odvojenim avionom na odredište predsednika prebacuje se njegov specijalni automobil „mercedes S600 pulman gard“. U njegovoj pratnji je ima 30 automobila i 10 motocikala.

Kožne garniture i svileni zidovi
Kožne garniture i svileni zidovi

Putina ćeprema protokolu na aerodromu dočekati predsednik Tomislav Nikolić.Snajperisti na krovovima- Odmah po sletanju predviđen je svečani defile ispred Palate Srbija. Zatim će imati sastanke s premijerom kao i sa šefom države. Predviđeno je da predsednici Srbije i Rusije polože vence na Groblju oslobodilaca Beograda, a posle toga na Andrićevom vencu biće upriličen ručak, koji će trajati oko 40 minuta. U Srbiju je juče stigla prethodnica iz Rusije, njih 150, a isto toliko članova će imati i delegacija koja dolazi s Putinom. Sa šefom Kremlja doputovaće i 20 članova njegovog obezbeđenja, a čuvaće ga više od 80 naših najboljih snajperista - saznaje Kurir.

 Kupatila sa zlatnim slavinama
Kupatila sa zlatnim slavinama

Avion poseduje konferencijsku salu
Avion poseduje konferencijsku salu

Staro prijateljstvoSASTAĆE SE I S BAJKERIMAKako Kurir saznaje, Putin će se tokom ove posete, kao i 2011. godine, sastati s niškim bajkerima iz moto-kluba Noćni vukovi. Prilikom posete marta 2011. niški bajkeri bili su u VIP loži s Putinom na Marakani i gledali utakmicu Crvena zvezda - Zenit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track