Najnovije vesti

Ladsus: Unmik ostaje na Kosovu
Foto: Tanjug

Sastanak sa Nikolićem

Ladsus: Unmik ostaje na Kosovu

Politika
Mandat Unmika zasniva se na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i mi smo u potpunosti posvećeni ispunjavanju tog mandata, posebno jer smo svesni koliko je važan za napredak dijalog Beograda i Prištine, kaže Erve Ladsus

BEOGRAD - Podsekretar UN za mirovne operacije Erve Ladsus izjavio je danas da na Kosovu i Metohiji ostaje misija Unmika zbog važnosti koju ona ima za građane, ali i za dijalog Beograda i Prištine.

"Mandat Unmika zasniva se na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i mi smo u potpunosti posvećeni ispunjavanju tog mandata, posebno jer smo svesni koliko je važan za napredak dijalog Beograda i Prištine, tako da smo mi tamo i ostajemo na Kosovu", rekao je Ladsus novinarima na regionalnom skupu o učešću zeamlja Zapadnog Balkana u mirovnim misijama UN.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija očekuje da će misija Unmik "opstati na Kosovu", jer je njena uloga veoma značajna za nealbansko stanovništvo.

"Mi se protivimo zalaganju vlasti u Prištini da se ukine misija Unmik, jer smatramo da su i dalje prisutni razlozi zbog kojih je ona uvedena, da je njihovo prisustvo važno za očuvanje mira i bezbednosti, očuvanje ljudskih prava, povratak interno raseljenih, i zaštitu kulturnih i istorijskih spomenika", rekao je Dačić. Dodao je da misija Unmik neopodna za budućnost dijaloga koji se vodi u Briselu, pošto su, kako je naveo, mnogi dogovori garantovani njihovim prisustvom.

"Kao primer navešću da je KFOR preuzeo obavezu da bilo kakve oružane snage Kosova bez njihove saglasnosti ne mogu da uđu u opštine gde je većinsko srpsko stanovništvo", podsetio je Dačić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...