Gojković: Predlog budžeta za 2015. na vreme stiže u Skupštinu
Foto: Fonet

15 dana za razmatranje

Gojković: Predlog budžeta za 2015. na vreme stiže u Skupštinu

Politika -
"Volela bih da o amandmanima raspravljamo dva ili tri dana. To je moja želja, a videćemo koliko će se poklopiti sa vladom", rekla je Gojkovićeva i podsetila da je i ministar finansija Dušan Vujović juče tokom rasprave o rebalansu obećao da će budžet biti usvojen oko 20. decembra

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da očekuje da predlog budžeta za 2015. godinu na vreme stigne u parlament, kako bi poslanici imali oko 15 dana da ga razmatraju i predlože amandmane.

"Volela bih da o amandmanima raspravljamo dva ili tri dana. To je moja želja, a videćemo koliko će se poklopiti sa vladom", rekla je Gojkovićeva i podsetila da je i ministar finansija Dušan Vujović juče tokom rasprave o rebalansu obećao da će budžet biti usvojen oko 20. decembra.

Gojković je, odgovarajući na kritike opozicije da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu o rebalansu budžeta, rekla da će opozicija to uvek govoriti i da od toga ne treba praviti "nacionalni problem", jer je njihov posao da čitaju zakone i da budu posvećeni.

"Ne znam zašto se poslanici boje svog rada i šta ih sprečava da se posvete svom poslu, a to je čitanje zakona", rekla je Gojković.

Ona je navela da nije sklona hitnim postupcima i da više voli da zakonski akt "odleži", kako bi svi poslanici mogli da se upoznaju sa predloženim rešenjima, ali da je bilo nužno da zakoni stupe na snagu 1. novembra jer Srbija više ne može da čeka. "Tako mora da bude, jer Srbija nema vremena, sistematski je bila godinama uništavana. Sad računamo sate kad dolazi rebalans u parlament, a taj rebalans treba da spase Srbiju koja tone kao Titanik, kojim je do sad upravljao DS", rekla je Gojković.

Govoreći o kodeksu poslanika, predsednica parlamenta je rekla da ne postoji namera da se njime guši slobodna reč. "Opoziciju ućutkuje broj glasova koji su dobili od građana, a građani Srbije su na izborima odlučili koliko će biti opozicije u ovom sazivu parlamenta", rekla je Gojković.

Ona je navela i da je postojeći Poslovnik o radu parlamenta loš i da će biti napravljena grupa koja će raditi na novom poslovniku. "Razgovarala sam i sa međunaradnim organizacijama kako bi pomogle, prvo ćemo imati uporednu analizu kako bismo napravili najbolje rešenje koje će važiti na duže vreme, a ne samo za jednu političku garnituru", rekla je Gojković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track