Petar Petrović (JS): Ministarstvo popustilo, sad je red na advokate
Foto: Fonet

Rasprava u Skupštini

Petar Petrović (JS): Ministarstvo popustilo, sad je red na advokate

Politika -
U izjavi u Skupštini Srbije, Petrović je rekao da je interesantno da se više nigde ne pominje porez, koji je bio predmet protesta na početku obustave rada advokata

BEOGRAD - Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović izjavio je danas da je Ministarstvo pravde popustilo i da sad advokati u štrajku treba da učine isto, kako bi se u daljim razgovorima rešavali svi problemi u advokaturi.

"Danas smo dobili dopis Advokatske komore Srbije u kojem uglavnom traže od poslanika i poslaničkih grupa da se prihvate njihovi zahtevi kad je u pitanju zaključivanje ugovora o prometu nepokretnosti. U jednom delu zahteva traže da se potpuno vrati na staro. Ako bi se to prihvatilo, čemu je onda bila i ova primena ugovora o javnom beležništvu i ugovora o prometu nepokretnosti", naveo je Petrović.

U izjavi novinarima u Skupštini Srbije, Petrović je rekao da je interesantno da se u tom dopisu nigde ne pominje porez, koji je bio predmet protesta na početku obustave rada advokata.

"Mislim da će se posle rasprave i dogovora Ministarstva pravde i AKS postići određeni odgovor, naročito što imamo i saznanja, bar iz štampe, da deo advokata krivičara traži da budu izuzeti iz prostesta da bi mogli da zastupaju svoje klijente i da mnogi ljudi, možda i nedužni, sede dugo u pritvorima jer nema rasprava i nema zastupanja ovlašćenih zastupnika", rekao je Petrović.

On je naveo da JS traži da se što pre nađe rešenje za taj problem i da se građanima omogući da ostvare svoja prava.

"Moraju i jedna i druga strana da popuste. Ministarstvo pravde je popustilo, moraju i učesnici u obustavi rada u štrajku da popuste malo i da se u daljim razgovorima rešavaju svi problemi", rekao je Petrović.

On je ocenio da su izmenama zakona o javnom beležništvu i o prometu nepokretnosti u mnogo čemu prihvaćeni zahtevi AKS, jer će advokatima biti omogućeno da sačinjavaju ugovore o prometu nepokretnosti, samo što će ipak morati da idu na solemnizaciju kod javnih beležnika i o tome će se praviti javnobeležnička isprava.

"Takođe i naknada koja će se plaćati javnom beležniku smanjena je za oko 40 odsto, a kao što je poznato, notari će od zarade morati da uplaćuju 30 odsto u budžet", rekao je Petrović.

On je najavio da će poslanici JS glasati za izmene zakona o javnom beležništvu i o prometu nepokretnosti, jer je stav te stranke da predložena rešenja idu ka rešavanju problema nastalih u primeni ova dva zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track