Premijer Francuske u dvodnevnoj poseti Srbiji!
Foto: Fonet

Obilazak Obrenovca

Premijer Francuske u dvodnevnoj poseti Srbiji!

Politika -
Posle svečanog dočeka Valsa, dvojica premijera imaće tet-a-tet sastanak, nakon kojeg će uslediti Francusko-srpski poslovni forum i plenarni sastanak dveju delegacija.Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma, u domenu saobraćaja i partnerstva između javnog i privatnog sektora

BEOGRAD - Premijer Francuske Manuel Vals doputovaće danas zajedno sa privrednom delegacijom te zemlje u dvodnevnu posetu Srbiji.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin francuskom kolegi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Posle svečanog dočeka Valsa, dvojica premijera imaće tet-a-tet sastanak, nakon kojeg će uslediti Francusko-srpski poslovni forum i plenarni sastanak dveju delegacija.

Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma, posebno, kako je navedeno iz kabineta francuskog premijera, u domenu saobraćaja i partnerstva između javnog i privatnog sektora.

Vals će se u petak sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, najavljeno je na vebsajtu francuske vlade.

Premijeri Vučić i Vals će potom, kako je navedeno u saopštenju vladine Kancelarije, predvoditi delegacije dveju zemalja na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde će se i obratiti pristunima.

Vučić, Vals, Mali i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković sastaće se zatim u zgradi opštine Obrenovac, gde će se obratiti medijima, i obići će lokalitet na kojem će jednoj višečlanoj porodici biti izgrađena kuća.

Premijer Vals će tokom posete Beogradu razgovarati i sa studentima Beogradskog univerziteta i članovima francuske zajednice u Srbiji, najavljeno je prethodno iz Pariza.

Poseta šefa francuske vlade biće, kako je navedeno u saopštenju Valsovog kabineta, "prva poseta nekog šefa francuske vlade demokratskoj Srbiji u vreme kada ta zemlja, istorijski bliska s Francuskom, sprovodi ambiciozne reforme uprave i modernizacije, istovremeno se otvarajući ka normalizaciji odnosa sa susedima".

Vals je, u intervjuu "Politici" uoči posete, poručio da Francuska želi da starom prijateljstvu sa Srbijom udahne novu mladost i novu snagu na svim planovima, uključujući onaj ekonomski, na kojem ta zemlja, kako je ocenio, nije dovoljno prisutna.

Prema njegovim rečima, region Balkana prolazi kroz istorijski proces koji karakterišu istovremeno normalizacija odnosa među susednim zemljama, kao i ista volja za ulazak u EU."Francuska zna koliki značaj ima taj proces ne samo za region, već i za čitavu Evropu. Ona takođe zna za njegove krhkosti i želi da pruži svoju punu podršku", istakao je Vals.

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro ocenila je da će poseta francuskog premijera Srbiji, koja sledi posle poseta Parizu predsednika Nikolića i premijera Vučića, doprineti unapređenju odnosa dveju zemalja, posebno u oblasti ekonomije.

Moro je, ukazala i na politički značaj posete, posebno u kontekstu pristupnih pregovora Srbije sa EU, i dodala da će premijer Vals izraziti podršku Francuske Srbiji na njenom evropskom putu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track