SAD PRIČAJU DRUGAČIJE: Hrvatska neće uslovljavati ulazak Srbije u EU

Hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić

SAD PRIČAJU DRUGAČIJE: Hrvatska neće uslovljavati ulazak Srbije u EU

Politika -
Cilj je da se što više približite tim nekim standardima i vrednostima Evropske unije, rekao je hrvatski ambasador

NOVI SAD Hrvatske neće uslovljavati ulazak Srbije u EU bilateralnim pitanjima ali suđenja za ratne zločine deo je usaglašavanja i prihvatanja standarda EU, izjavio je danas u Novom Sadu hrvatski ambasador u našoj zemlji Gordan Markotić.

"Što više suđenja za ratne zločine, zapravo kažnjavanje svih onih koji su počinili ratne zločine, to je jedan od uslova koje smo i mi imali", rekao je Markotić novinarima povodom izjave hrvatskog ministra pravde Orsata Miljenića da će ta zemlja usloviti evropske integracije Srbije podizanjem novih optužnica za ratne zločine.

"Cilj je da se što više približite tim nekim standardima i vrednostima Evropske unije", dodao je hrvatski ambasador, koji je učestvovao na skupu o EU priređenom u novosadskom EU Info kutku.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić negativno je ocenio puštanje na privremenu slobodu Šeselja i poručio da će Hrvatska napredovanje Srbije u pregovorima sa EU uslovljavati novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine.

"To nam je dužnost i nijedna hrvatska vlada ne može od toga da odstupi. Srbija se mora držati određenih kriterijuma koji su bili postavljeni i nama. I reći nekome da Ovčara završava na činu kapetana bivše JNA je potpuno neprihvatljivo", kazao je Miljenić za Hrvatski radio.

Reagovala je i Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije, koja je istakla da nije dobra praksa da se u proces pregovora sa EU unose bilateralna pitanja kao uslov.

"Nije ni u skladu sa naporima za jačanje regionalne saradnje. Imamo i mi otvorenih pitanja za Hrvatsku, ali to se rešava na bilateralnom nivou", istakla je Joksimovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track