EVROPSKI KOMESAR HAN: Nisam tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji!

Pojasnio

EVROPSKI KOMESAR HAN: Nisam tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji!

Politika -
Johanes Han je rekao da je spoljna politika Srbije bila jedna od tema današnjih razgovora sa Dačićem, ali je naglasio da su odluke te vrste suverena stvar srpske vlade

BRISEL - Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da nije tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji i da to pitanje nije povezano sa otvaranjem poglavlja u procesu proširenja.

"Nisam tražio da se Srbija pridruži evropskim sankcijama protiv Rusije", rekao je Han novinarima nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u Briselu.

Evropski komesar je rekao da je spoljna politika Srbije bila jedna od tema današnjih razgovora sa Dačićem, ali je naglasio da su odluke te vrste suverena stvar srpske vlade.

"Sankcije i otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu nisu ni u kakvoj vezi", naglasio je Han i izrazio očekivanje da će prva poglavlja biti otvorena u najskorijoj budućnosti.

Dačić je, na konferenciji za novinare, potvrdio da ne postoji eksplicitan zahtev da se protiv Rusije uvedu sankcije, mada u Briselu očekuju da Srbija do stupanja u članstvo usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU.

"Mi se nadamo da ćemo vrlo brzo otvoriti poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu", rekao je Dačić i dodao da skoro sve članice EU to podržavaju.

Međutim, ukazao je Dačić, Nemačka zasad insistira da se prvo otvori poglavlja 35, koje se tiče Kosova, i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava.

"To nema nikakve veze sa sankcijama protiv Rusije", rekao je Dačić.

Upitan da objasni nedavno zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije u svetlu ukrajinske krize, Dačić je naglasio da je Srbija neutralna zemlja koja vojno sarađuje i vežba kako sa ruskom, tako i sa američkom i mnogim drugim vojskama.

"Nekima bi tražili objašnjenje i ako ruski hor dođe da peva u Srbiji", naveo je Dačić.

Komesar Han je na konferenciji za novinare izrazio razumevanje za ovaj stav, uz podsećanje da je njegova domovina, Austrija, takođe neutralna zemlja.

Dačić i Han su nakon današnjeg susreta u Briselu izjavili da se raduju nastavku razgovora kada Han u četvrtak poseti Beograd.

Dačić je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, čestitao komesaru Hanu na preuzimanju nove dužnosti i istakao važnost činjenice da je predstavnik Austrije, države koja snažano podržava proširenja EU, na čelu ovako značajnog resora.

Šef srpske diplomatije naglasio je da Austrija, kao sused regiona Zapadnog Balkana, dobro poznaje istoriju, kulturu i politiku regiona i razume da se ovaj deo Balkana nalazi pred velikim izazovima, kao i da će sve to imati značajne implikacije na čitavu EU, njenu budućnost i razvoj.

Dačić je danas prisustvovao sastanku Jadransko-jonske inicijative i odvojeno se sreo sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track