PACKA SLOVENAČKOG PREMIJERA: Srbija da podrži EU sankcije Rusiji
Foto: Reuters

Preporuka Beogradu

PACKA SLOVENAČKOG PREMIJERA: Srbija da podrži EU sankcije Rusiji

Politika -
Ako Srbija želi da bude ozbiljan kandidat EU onda mora da prihvati naša evropska pravila, našu politiku, podvukao je šef slovenačke vlade

BEČ - Slovenački premijer Miro Cerar preporučuje Srbiji da podrži sankcije EU protiv Rusije.Upitan da li bi Srbija trebalo da učestvuje u sankcija EU protiv Rusije Cerar je rekao da to prepušta Beogradu.

"Srbi bi trebalo da znaju koji politički signal upućuju EU, ako barem ni delimično ne učestvuju. Ako Srbija želi biti ozbiljan kandidat EU onda mora da prihvati naša evropska pravila, našu politiku", podvukao je šef slovenačke vlade u intervjuu bečkom dnevniku "Prese". Cerar je istakao da EU mora "Rusiji pokazati gde su granice".

Na konstataciju da postoje naznake da Rusija namerava da pojača svoje angažovanje na Balkanu on je rekao da je to pitanje opterećeno ukrajinskom krizom. "EU mora u ekonomskom pogledu ostati otvorena prema Rusiji. Mi smo susedi i moramo sarađivati. Istovremeno EU ne sme Ruskoj Federaciji dozvoliti da pomera granice vojnom silom", kazao je Cerar podvukavši da je to neprihvatljivo.

On je potvrdio da je dobio ponude iz Rusije za državna preduzeća i najavio da će ih sve istovetno tretirati ukoliko ne krše slovenačko ili evropsko pravo. "Naravno da Rusija ima političku strategiju za Balkan, ali istovremeno moramo da se pridržavamo slova zakona", ukazao je Cerar poručivši da su ruski investitori dobrodošli.

Govoreći o političkoj situaciji u Sloveniji on je ocenio da su Slovenci sami, većim delom, odgovorni za krizu. Pravna država i osnovne vrednosti su oslabljene, politika korumpirana, bankarski sektor miniran, ukazao je Cerar rekavši da je opšte raspoloženje u Sloveniji veoma loše, i da građani smatraju politiku odgovornom za neuspeh. Zbog toga, dodao je on, prioritet njegovog rada biće ponovno uspostavljanje političke stabilnosti u Sloveniji, podizanja nivoa političke kulture i jačanje pravne države, jer takav red stvara bolje poslovno okruženje i zdraviji bankarski sistem, a građani su izgubili poverenje u institucije.

Po pitanju stava opozicije da su prošli izbori bili nelegalni jer je Janez Janša samo par nedelja pre glasanja pritvoren, Cerar je kazao da bi mu bilo draže da nije bio u zatvoru, ali da treba znati da je Janša mogao da pozove Viši sud i ne bi bio u pritvoru, ali da to nije učinio svesno, taktički kako bi dobio veću medijsku pažnju. Dalje je najavio da će za par dana objaviti ime novog ministra privrede, i rekao da privatizacija nije jedini put ka boljoj performansi privrede. "I u državnim preduzećima može menadžment biti poboljšan. Imamo profitabilna državna preduzeća u Sloveniji, koja to svakog dana dokazuju", podvukao je Cerar.

Istovremeno je negirao da koči privatizaciju, ukazavši da će 15 preduzeća, koja su stavljena na spisak od strane prethodne vlade, biti privatizovana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track