Najnovije vesti

Jadranka Joksimović: Nemačka ne koči Srbiju na evropskom putu
Foto: Zorana Jevtic

Minstarska bez portfelja zadužena za evropske integracije

Jadranka Joksimović: Nemačka ne koči Srbiju na evropskom putu

Politika
Joksimovićka dodaje da u svakom slučaju, iako bi bilo ohrabrujuće, nije nikakva drama ako ne uspemo da otvorimo poglavlje do kraja godine"

BEOGRAD - Većina zemalja Evropske unije smatra da Srbija može i da je zaslužila da otvori poglavlje 32, ali odluka o tome se donosi konsenzusom, rekla je minstarska bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, istakavši da veruje da će on biti i postignut.

Tako je ministarka odgovarila da li je, u pogledu zahteva da se prvo otvori poglavlje 35 o Kosovu, Nemacka zaista usamljena ili možda ima prećutnu podršku još neke od zemalja članica.

Joksimovićka dodaje da u svakom slučaju, iako bi bilo ohrabrujuće, nije nikakva drama ako ne uspemo da otvorimo poglavlje do kraja godine".

Na pitanje može li, prema njenom mišljenju, Francuska da ubedi Nemačku da u skorašnje vreme omekša svoj stav u vezi sa sledećim korakom evrointegracija Srbije, Joksimović je rekla da ključ uspeha u svim odnosima jeste dogovor i pravilno vrednovanje rezultata.

"Francuska i Nemačka su zemlje partneri i motori EU i naravno da je važno njihovo mišljenje. Ne mislim da Nemačka koči Srbiju, ona samo ima drugačiji pristup procesu pregovora. Nadam se da će se naći doro rešenje za nas", smatra ministarka bez portfelja.

Povodom rezolucije Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju, Joksimovićka je rekla da je bilo nepotrebno da se na taj način EP izjašnjava o nečemu za šta nisu odgovorni vlada i građani Srbije.

"Ne mislim da je to od velikog formalnog značaja, ali ne doprinosi boljoj atmosferi u regionu. Srbija je maksimalno usredsređena na sprovođenje reformi i zaista se aktivno zalaže za stabilnost i napredak regiona za razliku od onih koji žele da budu zarobljeni u prošlosti, čime ne doprinose stabilnosti regiona", kaže Jadranka Joksimović upitana u kojoj meri će se rezolucija EP o Šešelju odraziti na ugled Srbije u evropskim institucijama.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...