VUČIĆ NA SB O KOSOVU: Hašim Tači juri premijera Srbije u Njujorku!

Tromesečni izveštaj generalnog sekretar UN

VUČIĆ NA SB O KOSOVU: Hašim Tači juri premijera Srbije u Njujorku!

Politika -
U najnovijem izveštaju dostavljenom 31. oktobra, generalni sekretar UN je izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da što pre nastave dijalog s Beogradom

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu posvećenu situaciju na Kosovu, kojoj će prisustvovati predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Tromesečni izveštaj generalnog sekretar UN Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu Savetu bezbednosti će podneti šef UNMIK-a Farid Zarif. Skupu će, kako je najavljeno, prisustvovati i kosovski premijer Hašim Tači.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN najpre je bilo predviđeno za 13. novembar. U najnovijem izveštaju dostavljenom 31. oktobra, generalni sekretar UN je izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da što pre nastave dijalog s Beogradom.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ban je napomenuo da sadašnja generacija lidera mora da nastavi istorijski proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, pomiri se s prošlošću, iskoristi prilike koje pruža Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i nastavi strukturalne reforme.

Generalni sekretar UN je u izveštaju, takođe, čestitao vlastima u Beogradu i Prištini na napretku ka evropskoj budućnosti i ohrabrio što skoriji nastavak dijaloga na visokom nivou, pod okriljem EU.

Kako "Vesti" saznaju, u Prištini se spekuliše da bi moglo da dođe do susreta Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, jer je Tači s tom namerom Tači otputovao u SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja