Đurišić: Koalicija DS i SNS nerealna

Predsednički izbori

Đurišić: Koalicija DS i SNS nerealna

Politika -
U zavisnosti od rezultata izbora i političke situacije verujem da će DS biti ta koja će na predlog novog, starog predsednika Borisa Tadića odlučiti kome će poveriti mandat za formiranje vlade", najavio je Đurišić

BEOGRAD - Predsednik Izvršnog odbora i šef izbornog štaba Demokratske stranke (DS) Marko Đurišić izrazio je očekivanje da će lista "Izbor za bolji život" na izborima osvojiti najveći broj glasova, ocenivši da takozvana velika koalicija, odnosno saradnja DS i SNS posle izbora nije realna.

Đurišić je izrazio očekivanje da će posle predsedničkih izbora DS ponuditi mandat nekome da formira vladu.

"U zavisnosti od rezultata izbora i političke situacije verujem da će DS biti ta koja će na predlog novog, starog predsednika Borisa Tadića odlučiti kome će poveriti mandat za formiranje vlade", najavio je Đurišić.

U zavisnosti od toga koje će se stranke i liste naći u parlamentu doći ćemo do političkog dogovora i formiranja vlade, dodao je on.

Đurišić je, takođe, isključio i mogućnost saradnje DS sa strankama koje su protiv EU kao što su SRS i DSS, ukoliko one ostanu na tim pozicijama, prenosi TV Pink.

Upitan o mogućim kandidatima za budućeg premijera, Đurišić je odgovorio da DS ima puno potencijalnih kandidata i da u stranci nisu o tome razgovarali u stranci i da do kraja kampanje neće o tome govoriti.

Govoreći o predsedničkim izborima, Đurišić je rekao da je realnost i na izborima 2004. pokazala da je razlika u osvojenim glasovima između kandidata iznosila četiri odsto u korist Tadića, a 2008. nešto više od dva odsto i da u tom okviru očekuje rezultat, ali da je važno da na izbore izađe veliki broj građana i da očekuje veliki odziv.

On je izrazio očekivanje da će se morati sačekati rezultati predsedničkih izbora u drugom krugu 20. maja i da se potom ubrzo na svim nivoima konstituišu novi organi - izaberu predsednik republike i vlada i u najvećem broju lokalnih samouprava konstituišu organi radi boljeg života građana veće zaposlenosti i sigurnosti.

Đurišić je najavio da Srbiju čekaju veliki poslovi i nastavak reformi na putu ka evropskim integracijama i da je poruka DS u kampanji da "jedino svi zajedno zajedničkim naporom možemo da doprinesemo da živimo u jednoj boljoj, stabilnijoj, sigurnijoj zemlji".

Đurišić je najavio da DS nudi konkretne stvari koje namerava da uradi u naredne četiri godine ukoliko dobije poverenje građana.

To su mere koje će se odnositi na osnaživanje porodice, na pomoć mladima u obrazovanju, na pomoć malim i srednjim preduzećima i poljoprivredi, najavio je Đurišić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track