Jadranka Joksimović: Na početku godine očekujemo otvaranje poglavlja 23 i 24

Pregovori s EU

Jadranka Joksimović: Na početku godine očekujemo otvaranje poglavlja 23 i 24

Politika -
Iako je bilo pozitivnih signala, koji se vide i u Izveštaju o napretku, nismo otvorili poglavlja do kraja godine. Sigurno je, ipak, da će se to uskoro desiti, a očekujemo da to budu poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena do kraja pregovaračkog procesa, izjavila je Joksimović

BEOGRAD - Uprkos najavama i očekivanjima utemeljenim na rezultatima, protekle godine nismo otvorili nijedno poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom, ali zato hoćemo u 2015, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Iako je bilo pozitivnih signala, koji se vide i u Izveštaju o napretku, nismo otvorili poglavlja do kraja godine. Sigurno je, ipak, da će se to uskoro desiti, a očekujemo da to budu poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena do kraja pregovaračkog procesa, izjavila je Joksimović.

Ona je navela da je veoma važno da građani prepoznaju put Srbije ka Evropskoj uniji kao strateško opredeljenje zemlje i da bi i vlast i građani na tome trebalo zajedno da rade.

Na pitanje zašto iz EU stižu "podsećanja" da zakone nije dovoljno samo usvajati, već ih treba i primenjivati, ona kaže da Vladu ne treba da podseća niko drugi do građani.

"Naravno da je naša obaveza da počnemo da primenjujemo ono što smo usvojili, ali to je teži deo procesa. Naravno da građani i EU očekuju primenu i da svako ima pravo da kaže šta želi i da nam ukaže na neke stvari, ali zakoni su doneti i ova vlada zna svoje obaveze", rekla je ona.

Govoreći o nerazumevanju oko Kosova i različitim znacima koji u javnost stižu iz Predsedništva i iz Nemanjine 11, Joksimović kaže da je za to delom zaslužna i Evropska komisija.

"Nerazumevanje je proisteklo iz činjenice da ni sama EK nije dala jasan i precizan okvir o Poglavlju 35", rekla je Joksimović.

Drugi deo priče je stagnacija političkog dijaloga Beograda i Prištine, u čemu naša strana nema odgovornost. Mi sprovodimo mnogo stvari unilateralno, a sada su nam prioriteti formiranje Zajednice srpskih opština, pitanje pravosuđa, imovine i povratka, rekla je Joksimović, istčući da očekuje da ova godina donese razumevanje da Srbija nije bila za odlaganje dijaloga.

Na sve glasnije najave rekonstrukcije vlade, ona kaže da je uvek bila najbolji đak i da čeka da vidi da li će i kao ministar dobiti dobre ocene.

Svaki posao sam uvek radila vrlo odgovorno, potpuno sam otvorena za svaku vrstu kritike i ocenjivanja. Ima značaja i to koliko ste medijski propraćeni, pa možda ljudi nemaju utisak da je dovoljno urađeno ako se ne vidite u medijima. Mi smo isporučili konkretne rezultate, rekla je Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track