U POSLEDNJI ČAS: Vučić osujetio plan švercera oružja za izvoz u ratna područja!
Foto: Beta Ap

Premijer sprečio međunarodni skandal

U POSLEDNJI ČAS: Vučić osujetio plan švercera oružja za izvoz u ratna područja!

Politika -
Slobodan Tešić, trgovac oružjem, preko svojih veza pokušao da izdejstvuje dozvolu za izvoz u Liberiju, gde je na snazi vojni embargo

BEOGRAD - Slobodan Tešić, srpski švercer oružjem, ostao je uskraćen za neophodne dozvole Ministarstva spoljnih poslova (MSP) za izvoz naoružanja u ratna područja i to po nalogu premijera Aleksandra Vučića, koji je sve stopirao u poslednjem trenutku i izbegao međunarodni skandal, otkriva Kurir.Kontroverzni trgovac oružjem je, prema saznanjima našeg lista, preko svojih veza pokušao da izdejstvuje dozvolu za izvoz oružja u zemlje zahvaćene konfliktima, u kojima je, prema međunarodnim konvencijama i rezolucijama Saveta bezbednosti UN, na snazi embargo na uvoz vojne opreme. Sve je, ipak, stopirano kad su informacije o Tešićevoj nameri stigle do premijera.

Gubi milione- Tešić zbog ovakve odluke gubi milione jer su to vrlo unosni poslovi, naročito u konfliktnim područjima. On je pokušao da dobije dozvolu za izvoz oružja u Liberiju i Libija, ali je Vučić u poslednji čas sve stopirao i sprečio ozbiljnije međunarodne posledice. Tešić je i ranije tamo izvozio oružje i ima dobre veze i kontakte na svim nivoima - otkriva izvor Kurira.Tešić je, inače, bio na crnoj listi UN (od 2004) pošto je kršio sankcije za izvoz naoružanja upravo u Liberiju (pogledaj antrfile).U MSP nam je potvrđeno da nijedan trgovac oružjem nije dobio dozvolu za izvoz oružja i vojne opreme u države zahvaćene konfliktima.- Nikom, pa ni Tešiću, nije izdata dozvola za izvoz oružja - rekao je sagovornik Kurira u Ministarstvu.Tešić juče nije želeo da govori na ovu temu, na pozive na broj poznat našoj redakciji nije odgovorio.

Razotkrio na vreme... Aleksandar Vučić
Razotkrio na vreme... Aleksandar Vučić

Jasna proceduraVojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da u proceduri izdavanja dozvole za trgovinu oružjem učestvuje veći broj resora, a ključnu reč daje ministarstvo nadležno za spoljnu trgovinu.- U skladu sa zakonom je da država ne da saglasnost jer tako štiti neke svoje interese. Dakle, na trgovcu je da traži posao, ali je na državi da kaže gde može da prodaje, a gde ne može - kaže Radić i dodaje da država odluku donosi na osnovu procene o spoljno-političkim kretanjima, postojanju embarga.Pod okom stranih službiO Tešićevim poslovima trgovine oružjem u najvećim ratnim žarištima na svetu pisao je i Vikiliks - objavljeno je da su američki zvaničnici pokušali da spreče jednog srpskog „crnoberzijanca“ da proda snajperske puške Jemenu uprkos embargu na uvoz oružja.Američki Vašington post objavio je u oktobru 2002. da je Tešićevo preduzeće „Temeks“ učestvovalo u izradi krstarećih projektila za Irak.

ČinjenicePOSLOVI SLOBODANA TEŠIĆA- Krajem 90-ih sklopio ugovor sa „Zastavom oružje“, koja je isporučila svu robu na Filipine, ali nikad nije naplatila posao- Poslovi s Irakom dok je bio pod sankcijama UN i poslovi s Jermenijom u istom periodu- 2003. sa svojom firmom „Temaks“ dospeo na crnu listu UN zbog izvoza oružja u Liberiju, zemlju pod embargom- 2005. osnovao kompaniju „Melvale“ sa sedištem u Beogradu i na Sejšelskim ostrvima- 2006. sklopljen posao sa „Zastavom“ za izvoz u Nigeriju. Rukovodioci „Zastave“ u sudskom postupku optuženi za zloupotrebu službenog položaja- 2009 - izvoz naoružanja za Libiju vredan 50 miliona dolara iz „Slobode“ iz Čačka i fabrike „Zastava oružje“ preko firme „Melvale“- oktobar 2009 - njegova fiktivna kompanija, prema depešama Vikiliksa, potpisala ugovor od 78 miliona dolara s jemenskim ministarstvom odbrane

Razvojni putOD KONDUKTERA DO ŠVERCERATešić je do početka devedesetih živeo u Bosni i tamo radio kao kondukter. Prvi kapital stekao je preko poslovnih veza s rukovodstvom RS kad je počeo da nabavlja i trguje oružjem. On živi na Dedinju, a u firmi mahom rade bivši oficiri, poput Dragana Ilića, koji je u vreme Vlajka Stoiljkovića i Slobodana Miloševića bio načelnik kriminalističke policije.

Od Mrkića dobio diplomatski pasošĆERKU ZAPOSLIO U MSPOvaj trgovac oružjem, dok se na čelu MSP bio Ivan Mrkić, sada savetnik predsednika Srbije, dobio je i diplomatski pasoš, s kojim je nesmetano mogao da putuje po svetu iako je bio na crnoj listi UN (od 2004) pošto je kršio sankcije za izvoz naoružanja u Liberiju. Mrkićev sin Mirko bio je, prema pisanju medija, jedan od advokata koji je učestvovao u Tešićevom skidanju s crne liste UN, što je završeno u decembru 2013. Tešićeva ćerka Danijela bila je zaposlena u MSP, a bila je kandidat za poslanika na izborima na listi SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja