DAN ODLUKE: I hrvatska i srpska tužba za genocid odbačene u celini!
Foto: AP Photo

Međunarodni sud pravde

DAN ODLUKE: I hrvatska i srpska tužba za genocid odbačene u celini!

Politika -
Srbija ne može biti kriva za genocid pre 27. aprila 1992. Hrvatska tužba je neutemeljena, a sud je svestan da mnoge izjave koje je Hrvatska koristila nisu osnovane. Za zločine u Vukovaru Srbija nije odgovorna
1 / 9 Foto: AP

HAG - Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu danas objavljuje presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid izvršen na hrvatskoj teritoriji od 1991. godine i 1995. godine. Pred tim sudom danas u 10 sati počelo je izricanje presude. Presudu čita predsednik tog suda Peter Tomka. Saopštavanju presude prisustvuje ministar pravde Srbije Nikola Selaković. Podsetimo, spor je počeo 1999. odnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije, a usmena rasprava završena je 1. aprila prošle godine. Izricanje presude je u toku.

UŽIVO IZRICANJE PRESUDE U HAGU MOŽETE PRATITI OVDE

11.55 - S 15 glasova za i 2 protiv Sud je odbacio tužbu Hrvatske i jednoglasno je odbacio protivtužbu Srbije. U oba slučaja važi isto objašnjenje. Iako su obe strane počinile dela genocida nad zaštićenom etničkom grupom, namera istrebljenja nije dokazana. Stoga nisu zadovoljena dva uslova genocida pa se i tužba i protivtužba odbacuju.

Foto: AP
Foto: AP

11.52 - Srbija nije dokazala delo genocida i drugih dela koja su, kako navode, počinjena nad Srbima stoga se i srpska protivtužba u potpunosti odbacuje.

11.49 - Hrvatska vojska i snage su počinile dela genocida nad srpskim stanovništvom, navodi Sud, ali nije utvrđena namera. Sud je utvrdio da nije bilo prekomernog granatiranja u SAO Krajini jer je veliki broj granata pao više od 200 metara od legitimne mete.

Foto: AP
Foto: AP

11.30 - Hrvatska nije dokazala da se radilo o nameri i zaveri da se delimično ili u celosti unište Hrvati, odnosno da se počini genocid. Hrvatska tužba mora se odbaciti u potpunosti. Za zločine u Vukovaru Srbija nije odgovorna.

Foto: AP
Foto: AP

11.07 - Sud je svestan da mnoge izjave koje je Hrvatska koristila nisu osnovane jer su tek naknadno potpisane. Čini se da su u nekim svjedočenjima od strane hrvatskih policajaca prepričane izjave svedoka. Značaj se ne može pripisati iskazima koji nisu potvrđeni ili potpisani, rekao je Tomka.

11.02 - U slučaju Slobodana Miloševića, postojala je optužba za genocid u odnosu na sukob u BiH, ali ne i u onom delu optužnice koja se bavi sukobima u Hrvatskoj. Sudija Tomka je rekao da druge presude, poput one Anti Gotovini, ne mogu imati presudnu težinu u ovom slučaju.

10.58 - Hrvatska mora da demonstrira činjenice koje će dokazati njene tvrdnje. Sud ne može da očekuje da Srbija potvrdi ono što traži Hrvatska. Isto važi i za kontratužbu Srbije.

10.40 - Sudija je kazao da je kontratužba Srbije utemeljena pošto je Hrvatska postala članica potpisnica Konvencije 8.10.1991. - Činjenja koja su izvršena 1995. godine ulaze u Konvenciju - kazao je.

Sudija Tomka (Foto: Printscreen)
Sudija Tomka (Foto: Printscreen)

10.20 - Predsedavajući sudskog veća slovački sudija Peter Tomka odbacio je optužbe protiv Srbije za genocid pre 27. aprila 1992. kad je Savezna Republika Jugoslavija postala članica UN.

- Država koja je tek postala članica potpisnica Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članu 9. Nije dovoljno da su samo prekršena ljudska prava, ona moraju biti navedena i opisana u Konvenciji - kazao je. Ne možemo suditi o činjenjima koja su se dogodila pre 27.4.1992. - zaključio je Tomka.

Hrvatska, predvođena tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, je 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP protiv tadašnje SRJ zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine. Srbija je odgovorila kontratužbom 10 godina kasnije, koja se zasniva na istom činjeničnom i pravnom osnovu na kome je podneta hrvatska tužba, odnosno na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donosi ukupno 17 sudija, 15 stalnih sudija i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

Selaković: Poštovaćemo presudu kakva god budeMinistar pravde Nikola Selaković kaže da je potpuno uvereni da je nemoguće da Srbija bude osuđena za genocid po tužbi Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde iz jednostavnog razloga što bi to bilo izrugivanje pravdi i što činjenice govore sasvim drugačije i sasvim suprotno.

"Naravno, kao reakciju na tu tužbu Hrvatske, Republika Srbija je podnela kontratužbu i videćemo kakva će biti odluka Međunarodnog suda pravde. Lično smatram da je posao u ovom slučaju bolje urađen od strane našeg tima, za razliku od nekih prethodnih slučajeva, ali kakva god bude presuda, mi ćemo je naravno poštovati kao država članica Ujedinjenih nacija", izjavio je jutros ministar pravde Nikola Selaković koji će prisustvovati izricanju presude.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da ne očekuje da će Srbija biti proglašena krivom pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu gde će danas biti izrečena presuda po uzajamnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track