Najnovije vesti

Predsednik Austrije: Lično sam lobirao za Srbiju

Ekskluzivni intervju: Hajnc Fišer

Predsednik Austrije: Lično sam lobirao za Srbiju

Politika
Balkanske zemlje jesu - bez ikakve sumnje - evropske zemlje i, prema tome, imaju mesto u Evropskoj uniji. Potrebni su konstruktivni i produktivni pregovori Beograda i Prištine kako bi se došlo do rešenja prihvatljivog za sve

BEOGRAD - Prijateljski! Bilateralni odnosi Austrije i Srbije su odlični, ali uvek ima mesta za poboljšanje, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Kurir predsednik Austrije Hajnc Fišer.

- Moja nedavna poseta Beogradu i poseta predsednika Tadića Beču prošlog decembra možda su tome malo doprineli. Na stranu politički i ekonomski odnosi, lični kontakti su izuzetno važni kako bismo se upoznali i verovali jedni drugima.

♦ Da li će austrijske kompanije i dalje ulagati u Srbiju, uprkos krizi?- Austrijske kompanije su najveći investitori u Srbiji, i od 2000. do sada uložile su 2,8 milijardi evra. Ne postajete najveći investitor ako ne verujete u dugoročan pozitivan ishod. Svaka austrijska kompanija sama odlučuje gde će investirati, ali svi napori koje činite kako bi zemlju učinili privlačnijom za investicije pratićemo sa zanimanjem.

♦ Možete li da najavite nove investicije?- Poslednja velika investicija je dolazak velike austrijske kompanije „Svarovski“, koja je potpisala sporazum o novoj fabrici u Subotici. Imamo još projekata koji su u toku, na primer, izgradnja dva hotela u Beogradu, reč je o kompanijama „Soravija“ i „Falkenštajner“. Drugi primer je kompanija „Rauh“, koja je najavila proširenje postojećih plantaža u Koceljevi.

♦ Rekli ste da je balkanskim zemljama mesto u EU.- EU je unija evropskih država. Balkanske zemlje jesu - bez ikakve sumnje - evropske zemlje i, prema tome, imaju mesto u EU. Kao što znamo, EU ima određene kriterijume za prijem u članstvo. Svaka balkanska zemlja koja ih ispuni može da se priključi. Sve drugo bi bilo nefer i nepravedno. To, naravno, ne znači da neće biti detaljnih i komplikovanih pregovora pre pozitivne preporuke EK i odobrenja zemalja članica.

♦ Može li Austrija da bude posrednik između Srbije i Nemačke?- Predsednik Tadić i ostali srpski političari znaju da Austrija podržava srpski put u EU. Mi imamo veoma bliske odnose s Nemačkom i to znači da je slučaj Srbije često tema naših razgovora s njima. Činjenica da se Nemačka saglasila da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU pokazuje da i oni cene reformske napore vaše zemlje.

♦ Da li je realno da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pregovora?- Kao što sam rekao posle susreta s predsednikom Tadićem 23. marta, ne želim da ponavljam greške koje su neki činili tokom 90-ih godina, kada su putovali u Prag, Budimpeštu ili Bratislavu i govorili o optimističkim terminima, koji kasnije ne bi bili realizovani. Ali, naravno, nadam se da će pregovori početi bez ikakvog odlaganja.

♦ Mislite li da Beograd zaslužuje početak pregovora? Hoćete li podržati Srbiju u tom pogledu?- Da, Beograd zaslužuje početak pregovora, kako vi to kažete, u skorijoj budućnosti. I da, možete se osloniti na našu podršku.

♦ Šta je glavni uslov za početak pregovora sa EU u vezi s Kosovom?- Jasno je da su konstruktivni i produktivni pregovori Beograda i Prištine neophodni kako bi se došlo do rešenja prihvatljivog za obe strane. Znam da predsednik Tadić hrabro traži rešenje koje je prihvatljivo za EU, a verujem da je i premijer Tači mnogo uložio u te pregovore. Taj proces mora biti nastavljen konstruktivno.

♦ Da li je istina da je Austrija lobirala za Srbiju da dobije status kandidata i da ste se vi lično angažovali?- Da, to je apsolutno tačno. Setite se zajedničkog pisma šefova diplomatija Austrije, Italije i Francuske njihovim kolegama u EU u kojem su lobirali za vašu zemlju nekoliko dana pre nego što je doneta odluka o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji. Što se mene tiče, iskoristio sam svoje kontakte s relevantnim državnicima sa istim ciljem.Marija Kordić

Poverenje je važno

♦ Austrija je svojevremeno napravila ekonomski bum otvaranjem malih i srednjih preduzeća. Šta je recept?- Nisam ekonomista, ali mislim da su dobro obrazovanje, pristup start-ap kapitalu i doza preduzetničkog duha odlučujući. Naučili smo lekciju iz tragičnih događaja pre rata: politička stabilnost je izuzetno važna. Stabilnost i poverenje između radnika i poslodavaca je neophodno. To zovemo socijalno partnerstvo i bili smo uspešni kada su obe grupe sarađivale i kada smo se starali da svaki rast BDP bude raspoređen na najpravedniji mogući način.

Srbi se cene u Austriji

♦ U Austriji živi velika srpska zajednica. Kako su se uklopili?- Dobro su se uklopili i predstavljaju most između naše dve zemlje. Ipak, predsednik Tadić i ja nismo mogli da se dogovorimo da li je Beč treći ili četvrti najveći srpski grad!♦ Kako smo se pokazali kao radnici u Austriji?- Ne volim generalizacije, ali to što mnogo Srba radi u Austriji, pokazuje da se njihov rad ovde ceni.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...