VUČIĆ U SKOPLJU: Sastale se vlade dveju zemalja, potpisano 7 sporazuma
Foto: AP

Svečani doček za goste iz Srbije

VUČIĆ U SKOPLJU: Sastale se vlade dveju zemalja, potpisano 7 sporazuma

Politika -
Predsednik Vlade Srbije sastaće se s predsednicima Makedonije i Sobranja Đorđem Ivanovim i Trajkom Veljanoskim
1 / 4 Foto: AP

SKOPLJE - Vlade Makedonije i Srbije održale su danas u Skoplju drugu zajednčku sednicu na kojoj je reči bilo o unapređenju saradnje dve države pre svega u oblasti ekonomije, posle koje je potpisano sedam bilateralnih sporazuma o saradnji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare, istakao je da su današnji razgovori bili uspešniji od prve sednice u Beogradu 2013. godine, zato što su njihovi predstavnici imali priliku da se bolje upoznaju i konkretizuju pojedina pitanja.

"Izašli smo ne samo sa sedam sporazuma, već i sa mnogo projekata koje moramo da završavamo, neke u ovoj, a neke u 2016. godini. Uspeli smo da nađemo zajedničke interese u svim sferama društva", naglasio je Vučić.On je kao primer naveo zajedničku nabavku vakcina kojom će biti ostvarene uštede u budžetu obe države.

Prema njegovim rečima, na sednici je bilo reči o završetku Koridora 10 do septembra 2016. godine, izgradnji 400-kilovoltne dalekovodske mreže između Niša i Štipa, koja bi, kako je rekao, mogla da bude otvorena decembra ove godine, o izgradnji gasne konekcije Vranje - Kumanovo, izgradnji železnice do Grčke..."Iz ovoga možete da vidite koliko stvari smo rešavali i koliko je toga pred nama. Naša politička otvorenost, poštovanje i poverenje koje postoji između dve vlade, i između nas dvojice kao predsednika vlade, važni su za uzajamne odnose, na kojima je veoma važno da nastavimo da radimo", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da su dve zemlje jedna drugoj veoma važni kao spoljnotrgovinski partneri.Navodeći kao primer da je bilo i razgovora o otvaranju zajedničkih diplomatsko-konzularnih predstavništava u pojedinim zemljama, Vučić je istakao da je učinjeno sve što je moglo da se učini, da će ove godine biti vidljivi rezultati, ali i da veruje da će sledeća sednica biti još produktivnija.

Na pitanje novinara da li može da prokomentariše poteze makedonske vlade kada je reč o reformama u toj zemlji, Vučić je poručio da Vlada Srbije veoma poštuje rad kolega u Makedoniji i naglasio da se Srbija ne stidi da uči od svojih komšija."Mi nemamo osobinu da mislimo da su ovi veliki ili mali. Mi mnogo toga učimo i prihvatamo iz Makedonije, i toga se ne stidimo, već se ponosimo kada tako nešto kažemo. Mi od naših makedonskih prijatelja imamo da naučimo u različitim sferama", poručio je Vučić.Premijer Makedonije Nikola Gruevski izjavio je da je današnja poseta srpske delegacije dokaz visokog nivoa odnosa između dve zemlje, što je, kako je rekao, odlična osnova za ekonomsku saradnju i prosperitet kojem teže i Makedonija i Srbija.

Jedna od tema bile su i evrointegracije, a Gruevski je izrazio uverenje da Srbija i Makedonija moraju da rade na procesu jačanja dijaloga, zatvaranju pitanja iz prošlosti, poštovanju principa međunarodnog prava, jačanju dobrosusedskih odnosa, ublažavanju efekata globalne ekonomske krize i ostvarivanju zajedničkih projekata koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

Prema njegovim rečima, brojne inicijative i predlozi o namerama da se one brže sprovedu, kao i sedam bilateralnih ugovora i dokumenata doprineće boljoj ekonomskoj saradnji."Imali smo konstruktivnu i produktivnu sednicu vlade i očekujem da će ovi ugovori biti novi ekonomski plus koji će biti u interesu obe zemlje", zaključio je Gruevski.Odgovarajući na pitanje novinara šta će biti učinjeno da se ne ponovi postavljanje bilborda u Makedoniji sa antisrpskim porukama Gruevski je istakao da je to stav pojedinaca koji je dozvoljen u svakom demokratskom društvu, ali da to nije i zvaničan stav makedonske vlade.

"Politika Vlade Makedonije je da ima što je moguće bolje odnose sa svojim susedima, a Srbija je sused s kojom imamo odlične odnose i hteli bismo da oni potraju. U svakoj državi postoje pojedinci ili partije koje drugačije gledaju na određene stvari i to se u demokratskom okruženju ne može isključiti. Te bilborde je postavila jedna vanparlamentarna stranka i to je njihov stav, a ne stav Republike Makedonije", poručio je Gruevski.

Predstavnici vlada dveju država potpisale su sporazume o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti turizma, o utvrđivanju graničnih procedura za železnički granični prelaz Tabanovci-Preševo, saradnji u oblasti nauke, obrazovanja i tehnologija, saradnji u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine, saradnji u oblasti kulture, kao i plan za održavanje konsultacija za period od 2015-2016 između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Makedonije.

Delegaciju srpske vlade, pored premijera, činili su i potredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar privrede Željko Sertić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka poljoprivrede i Snežana Bogosavljević Bošković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbih i ministar kulture Ivan Tasovac.Posetu Makedoniji premijer Srbije će završiti odvojenim sastancima s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i predsednikom makedonskog parlamenta Trajkom Veljanoskim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja