(VIDEO) POJAČANJE: Nemačka policija stigla u Suboticu opremljena termovizijskim kamerama
Foto: Printscreen Yt

Ilegalni prelazak granice

(VIDEO) POJAČANJE: Nemačka policija stigla u Suboticu opremljena termovizijskim kamerama

Politika -
Veljović je dodao da je na granici prisutna i Žandarmerija gde je angažovano oko 50 žandarma zajedno sa pripadnicima granične policije i policije iz Mađarske koji su već danas u ilegalnom prelasku uhvatili devet lica

KELEBIJA – Direktor srpske policije Milorad Veljović rekao je danas, prilikom obilaska graničnog prelaza Kelebija, da problem ilegalne migracije nije samo problem Srbije i Mađarske već širi problem nekoliko zemalja EU koji se mora zajednički rešiti.

Veljović je rekao da su pojačane aktivnosti na sprečavanju ilegalnih prelazaka mađarske granice i na otkrivanju motiva prelazaka.

„Policija Srbije i Mađarske imaju dobru saradnju. U utorak je dogovoreno da se pojačaju prelazi, a sredu shodno dogovoru su došle i kolege iz Nemačke”, rekao je Veljović, koji je zajedno sa mađarskim kolegom Karoljem Papom obišao granični prelaz Kelebija.

Prema njegovim rečima, iz Nemačke je stiglo 20 policajaca zajedno sa vozilima opremljenim termovizijskim kamerama, a uskoro u Srbiju stižu i Austrijanci koji će biti angažovani na prelazima ka Makedoniji gde je, takođe, veliki pritisak migranata.

Veljović je dodao da je na granici prisutna i Žandarmerija gde je angažovano oko 50 žandarma zajedno sa pripadnicima granične policije i policije iz Mađarske koji su već danas u ilegalnom prelasku uhvatili devet lica.

„Zajednička je konstatacija da ovo nije samo naš i mađarski problem, jer su ove dve zemlje tranzitne, odnosno ljudi koji prelaze granicu ih tako koriste”, rekao je Veljović.

On je dodao da 40 odsto ilegalnih migranata čine deca, da su do pre dva meseca ilegalni migranti uglavnom bila lica koja nisu imala od čega da žive, nakon čega je povećan broj pripadnika srednjeg sloja, a sada među migrantima ima i visoko obrazovnih.

„Da li je to samo ekonomski problem, to treba da rešavamo zajednički”, rekao je Veljović. On je otkrio da je u saradnji sa turističkom inspekcijom zatvoren hotel „Lira” na Paliću u kojem su se do sada smeštali migranti koji su dolazili sa Kosova.

http://www.youtube.com/watch?v=S9HQKSHhOIs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track