Najnovije vesti

SLOVENAČKA AMBASADA: Srbija nam je važan politički i privredni partner
Foto: Glas Javnosti

Uoči sednice dveju vlada

SLOVENAČKA AMBASADA: Srbija nam je važan politički i privredni partner

Politika
13:38h
Slovenačke firme u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 35.000 radnika, a na zajedničkom poslovnom forumu učestvovaće više od 140 slovenačkih i srpskih preduzeća

BEOGRAD - Otpravnica poslova ambasade Slovenije u Beogradu Matea Nurčič izjavila je danas, uoči zajedničke sednice vlada Slovenije i Srbije, da je naša zemlja za Sloveniju važan politički i privredni partner.

"Veoma nas raduje što će druga sednica dveju vlada biti održana u petak u Ljubljani. Brojna delegacija koja dolazi iz Beograda govori nam o tome koliko je Srbija važna za Sloveniju i koliko je Slovenija važna za Srbiju", rekla je Nurčič.

Prema njenim rečima, saradnju Slovenije i Srbije od 2000. godine karakteriše pozitivan trend, a zajednička sednica vlada je dokaz da su dve zemlje uspele da ostvare saradnju koju je moguće nadgraditi i podići na još viši nivo.Na zajedničkoj sednici, odnosno poslovnom forumu, učestvovaće, prema trenutnim informacijama, više od 140 slovenačkih i srpskih preduzeća, naglašava Nurčič.

Tema konferencije biće zajednička saradnja kompanija iz dve zemlje na trećim tržištima, a učestvovaće preduzeća iz oblasti energetike, građevinstva, IT, turizma.

Biće predstavljen projekat "Beograd na vodi", a razgovaraće se i o privatizaciji preduzeća u Sloveniji i u Srbiji.Slovenačka diplomatska predstavnica je najavila i potpisivanje dva izuzetno važna i aktuelna sporazuma: o saradnji mladih i o saradnji u prirodnim katastrofama."Ovaj poslovni događaj treba da vidimo kao političku podršku privrednoj saradnji Slovenije i Srbije. Druga sednica vlada je, po mom mišljenju, rezultat jedne plodne i konstruktivne višegodišnje saradnje dveju država na najvišem državnom nivou.

Teme razgovora biće vrlo konkretne, a ja se nadam i verujem da će takvi biti i rezultati", rekla je Nurčič.Prema njenim rečima, ovaj događaj znači i svojevrsnu podrške Slovenije Srbiji na njenom putu ka EU."Iskreno se nadamo da ćemo uskoro čuti lepu vest o otvaranju prvog poglavlja", rekla je Nurčič. Ona je takođe rekla da Slovenija pozdravlja napore Srbije tokom predsedavanja OEBS-u. Kako je ranije najavljeno u Ljubljani, premijer Srbije Aleksandar Vučić boraviće u petak i subotu u poseti Sloveniji, tokom koje će mu domaćin biti slovenački premijer Miro Cerar.

Biće to četvrta zemlja regiona sa čijim najvišim zvaničnicima se premijer Vučić sastaje u manje od nedelju dana, posle Hrvatske, Makedonije i neformalnog susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, u ponedeljak uveče u Subotici.

Zajednička sednica vlada biće održana na Brdu kod Kranja, navodi se na sajtu slovenačke vlade u Ljubljani, uz podsećanje da je prethodna zajednička sednica održana u oktobru 2013. u Beogradu.Teme razgovora Cerara i Vučića, koji su se prethodno sastali u decembru 2014. u Beogradu, tokom Samita lidera 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, biće pre svega produbljivanje političkog dijaloga između dve države.Na sastanku će takođe biti reči o procesu pridruživanja Srbije EU, kao i regionalnoj saradnji, ali i o najaktuelnijim međunarodnim temama kao što je ukrajinska kriza.

Predsednici vlada Srbije i Slovenije će takođe razgovarati o daljem unapređenju privredne saradnje između dve zemlje, koja je već sada vrlo dobra, navodi se u saopštenju.U Srbiji je trenutno registrovano više od 1.300 slovenačkih preduzeća, što je najviše od svih stranih ulagača u Srbiji.

Slovenačke firme u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 35.000 radnika. Sednici vlada Slovenije i Srbije će prisustvovati ministri obe države, zaduženi za unutrašnje i spoljne poslove, privredu i tehnologiju, odbranu, finansije, energetiku, zdravstvo, obrazovanje i nauku, sport, kulturu, poljoprivredu, kao i generalni sekretari dve vlade.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...