POČELO LUDILO Hrvatski ministar Matić: Šešelju i Vuline, idite pa se lečite!
Foto: Dragana Udovičić

Bruka i sramota: Hrvatski ministar ozbiljno uvredio člana srpske vlade

POČELO LUDILO Hrvatski ministar Matić: Šešelju i Vuline, idite pa se lečite!

Politika -
Odluka Haga pokrenula lavinu oštrih reakcija u regionu što može da dovede i do eventualnih sukoba, smatraju stručnjaci

BEOGRAD - Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić poručio je juče srpskom ministru rada Aleksandru Vulinu i lideru SRS Vojislavu Šešelju da idu da se leče! Poruka iz Zagreba je stigla pošto je Vulin za Antu Gotovinu rekao da je ustaški general, a Šešelj, čiji povratak u Sheveningen traži Hag, zapalio hrvatsku zastavu ispred Palate pravde!

- Iz mog kabineta su me savetovali da ne dajem komentare, ali za Vulina može biti ista poruka kao i za Šešelja: Idi, bre, pa se leči! - rekao je Matić.

Vulin je na to poželeo napredak i uspeh Hrvatskoj.- Možda za mene ima leka, ali se ministar branitelja Matić od ustaštva neće izlečiti nikada - rekao je Vulin za Kurir.Iako je hrvatski ministar dao skandaloznu izjavu, Vesna Pusić, ministarka spoljnih poslova, uputila je oštar protest srpskoj otpravnici poslova u Zagrebu Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb. Pusićeva je rekla da su Vulinove izjave uvredljive, nedopustive i krajnje neodgovorne.

Vučić zove Milanovića

Premijer Aleksandar Vučić sinoć je uzvratio da Srbija neće povlačiti svog ambasadora iz Hrvatske, niti će poslati ijedan loš signal toj državi jer dva suseda moraju da sarađuju neuporedivo bolje.- Čim se budem vratio iz Slovačke, pozvaću hrvatskog premijera Zorana Milanovića da razgovaramo telefonom, a da li će on to želeti, to je druga stvar. Zaustavićemo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a zamoliću i Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji - rekao je Vučić za RTS.

On je naveo da Srbija ni za teže incidente, kad je ceo stadion uzvikivao „Za dom spremni“, nije to radila, kao ni za druge stvari, i to „ne zato što smo slabi već što moramo da imamo predstavnika u Zagrebu“.- Ponašali smo se razborito, tako ćemo i ubuduće. Hrvatska će imati naše poštovanje - rekao je premijer.Vučić je naveo da su slike paljenja zastave loše slike koje idu iz Beograda i dodao:- Naši državni organi preduzeli su mere koje su neophodne - ti koji su palili zastave nisu uradili ništa protiv Hrvatske, nisu uradili ništa protiv sebe - uradili su samo protiv Srbije.

Ratnohuškačka retorika... Predrag Matić foto printskrin
Ratnohuškačka retorika... Predrag Matić foto printskrin

Srbija mora da reaguje

Dušan Janjić, politički analitičar, ocenio je da je u pitanju ozbiljan diplomatski gaf minista Matića koji ne bi trebalo da prođe bez posledica.- Potpuno je neprilično da ministar jedne države poruči ministru druge: „Idi pa se leči.“ Takve reči nisu za upotrebu ni za javno mnjenje u Hrvatskoj, a kamoli šire. Čovek koji je u stanju da kaže tako nešto nije više ni za politiku, a kamoli za vladu. Srbija bi sada trebalo da traži da se Matić povuče iz vlade. Ako su oni nama mogli da traže da se izvinjavamo zbog Šešeljevih izjava, najmanje što možemo da uradimo jeste da tražimo smenu njihovog ministra - smatra Janjić, s kojim je saglasan i Dragomir Anđelković, politički analitičar.

- Skandalozan je Matićev potez, niko naš to nije radio. Srbija mora ozbiljno da reaguje jer je ovo samo jedna u nizu provokacija Hrvatske - rekao je Anđelković i dodao:- To može još da zakomplikuje već poljuljane odnose Srbije i Hrvatske. Zagreb provocira Beograd kako bi predstavio da je to sukob EU i Srbije i kako bi zakočio pregovore Srbije za ulazak u EU. Međutim, oni time sami sebi kopaju jamu.

Vulin odgovorio i hrvatskom premijeru

MILANOVIĆU, DOĐI I KAŽI ŠTA MISLIŠ

Aleksandar Vulin pozvao je juče Zorana Milanovića da savlada sujetu, dođe u Beograd i kaže šta misli o Srbiji.- Dođite, upoznajte 250.000 proteranih iz „Oluje“, objasnite im da nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga, već da su bežali pred ustaškim generalom, bivšim optuženikom Antom Gotovinom, koga nazivate anđelom. Dođite i obiđite neki naš grob, umemo da praštamo. Zanemarite sujetu i nemojte tako loše govoriti o Srbiji, jer vam nismo neprijatelji - poručio je Vulin, reagujući tako na Milovanovićevu prekjučerašnju ocenu da mu je nejasna izjava da je odluka Haga o Šešelju udar na Vučića.

I na srpskom... Zahtev Haga
I na srpskom... Zahtev Haga

Peripetije oko hapšenja

LIDERA SRS MOGU DA PROGLASE BEGUNCEM

Srbija je dužna da u najkraćem roku isporuči Vojislava Šešelja Hagu kada stigne odluka prvostepenog suda srpskoj vlasti i u tom slučaju su moguća dva scenarija, kaže izvor Kurira iz Vlade.U prvom, Šešelj će odmah biti uhapšen i isporučen do aerodroma u Holandiji, odakle ga policajci UN i predstavnici Suda sprovode u Sheveningen. Ako bude tretiran kao begunac - privode ga, utvrđuju mu identitet i ima pravo na žalbu. Tek kada sud odluči o žalbi, može da bude isporučen. U slučaju da se Srbija ogluši o zahtev, advokat Toma Fila kaže da Hag može da alarmira SB UN, koji ga je i osnovao, a koji u krajnjoj meri može i da naloži sankcije Srbiji - prekid ekonomskih tokova, usporavanje pregovora sa EU...Službenica Tribunala predala je juče Šešelju na sprski preveden zahtev Žalbenog veća Pretresnom da opozove odluku o puštanju na slobodu.

Advokat Krsto Bobot

RADIKAL POD NADLEŽNOŠĆU HAGA

Šešelj se juče pojavio na suđenju Nemanji Šaroviću zbog paljenja zastava SAD, EU, NATO i Kosova kako bi svedočio, ali je svedočenje odloženo. Međutim, pre pojavljivanja u sudnici napravio je pomenuti incident. Kako je rekao, to je poruka ustaškoj hrvatskoj državi i zvaničnicima, koji ga napadaju. Zbog paljenja zastave Više javno tužilaštvo odmah je pokrenulo krivični postupak zbog povrede ugleda strane države, za šta je zaprećena kazna do tri meseca zatvora. - Pošto je u pitanju međunarodno pravo, koje ima prevlast nad domaćim, procesi u Srbiji protiv Šešelja čekaju dok je pod nadležnošću Haga - kaže advokat Krsto Bobot.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track