Najnovije vesti

Nikolić ćaskao sa Putinom
Foto: Fonet AP

Predsednik u moćnom društvu

Nikolić ćaskao sa Putinom

Politika
Šef države iskoristio je priliku da se na marginama stogodišnjice stradanja Jermena sastane s ruskim kolegom

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sedeo je juče na obeležavanju stogodišnjice pogroma nad Jermenima rame uz rame s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, s kojim je razmenio i nekoliko rečenica na marginama tog događaja.

 

Nikolić je imao odvojeni sastanak i s predsednikom Francuske Fransoa Olandom.
- Predsednici Srbije i Rusije, kojima je ovo šesti susret, u dugom i srdačnom razgovoru razmatrali su napredak zajedničkih projekata - navodi se u saopštenju i dodaje:
- Oni su razgovarali i o perspektivi buduće saradnje između srpskih i ruskih kompanija, kao i o zajedničkom obeležavanju Dana pobede nad fašizmom 9. maja u Moskvi.

Sa Olandom je bilo reči o napretku Srbije na putu evropskih integracija.
- Dva predsednika su se složila da je Srbija preduzela značajne i hrabre korake ka reformi svog sistema i da odlučno ide putem ka punopravnom članstvu u EU. Nikolić je istakao da bi EU mogla kao znak dobre volje uskoro da otvori Srbiji nova poglavlja kako bi je ohrabrila za sve što je preduzela dosad - piše u saopštenju.

Nikolić je na obeležavanju godišnjice masakra nad Jermenima poručio da ta tragedija opominje sve i da Srbija zbog svojih žrtava može odlično da razume jermensko stradanje.
- Došao sam u Jerevan da se u ime srpskog naroda poklonim žrtvama strašne tragedije jermenskog naroda tokom prvog velikog svetskog rata u 20. veku. Ako iko može da razume i oseti nesreću biblijskih razmera koja se 1915. godine obrušila na Jermene u Osmanskom carstvu, kao i njene trajne i nezalečive posledice, onda je to srpski narod, onda je to Srbija - rekao je Nikolić, koji je, podsetimo, u Jermeniju došao sa svitom od čak 11 ljudi.

Citirao papu
TEČE TREĆI SVETSKI RAT NA PARČE

Predsednik Nikolić je rekao da su jermenske žrtve „trajna opomena za žive“.
- Niko ih ne sme zaboraviti, posebno danas kad, prema rečima pape Franje, teče „treći svetski rat na parče“ - rekao je Nikolić.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...