Finska ohrabruje dijalog Beograda i Prištine

Finska ohrabruje dijalog Beograda i Prištine

Politika -
Šef finske diplomatije istakao da od Srbije zavisi hoće li, posle sticanja statusa kandidata, ove godine uspeti da dobije i datum za početak pregovora

HELSINKI - Finska ohrabruje Beograd i Prištinu da nastave razgovore i očekuje da će tehnički dijalog vremenom prerasti u politički, izjavio je ministar spoljnih poslova te zemlje Erki Tuomioja."Očigledno je da će to biti sledeći korak", rekao je Tuomioja posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem. On je dodao da će to "naravno biti dug proces", ali da se Finska nada da će "doći do normalizacije odnosa" Beograda i Prištine. "To se svakako mora dogoditi pre nego što Srbija postane članica EU", istakao je Tuomioja.Prema njegovim rečima, Finska "ohrabruje" Beograd i Prištinu da nastave dijalog. "Naravno, ništa se ne može očekivati sada pred izbore, ali određeni sporazumi su postignuti i oni moraju biti sprovedeni", naveo je Tuomioja.Što se tiče severa Kosova, on je ukazao da u postignutim sporazumima postoje osnovni elementi za rešenje, ali da treba učiniti i više. "Može se učiniti više da se poveća izgradnja poverenja i bezbednosti koji su potrebni stanovništvu, ali moramo se postarati da se to organizuje", naveo je finski diplomata.Govoreći o evrointegracijama Srbije, on je istakao da od Srbije zavisi hoće li, posle sticanja statusa kandidata, ove godine uspeti da dobije i datum za početak pregovora.

"Zemlja kandidat mora da obavi posao, ali mislim da postoji politička spremnost Evropske unije. Dali smo izuzetnu podršku srpskoj kandidaturi i ne želimo da pravimo bilo kakve prepreke", istakao je Tuomioja.Upitan mogu li predstojeći izbori u Srbiji da utiču na dalji proces njenog napredovanja ka EU, on je naveo da je "na građanima Srbije da odluče"."Spremni smo da nastavimo da sarađujemo sa svakom vladom, ali na dosadašnjoj liniji", rekao je Tuomioja i dodao da, koliko vidi, "evropsko pitanje nije tema kampanje".Jeremić je tokom jednodnevne posete Finskoj, pored susreta sa Tuomiojom, imao i sastanak sa finskim ministrom za evropska pitanja i spoljnu trgovinu Aleksandrom Stubom.Kako je istakao posle razgovora,Finska je spremna da podrži ubrzani proces proces proširenja EU, kao i davanje Srbiji datuma za početak pregovora sa Unijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track