Amfilohije: Narod mora da istraje!

Intervju: Amfilohije Radović, Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski

Amfilohije: Narod mora da istraje!

Politika -
S verom u vaskrslog Hrista treba da opstanemo.Spasće se samo oni koji pretrpe do kraja. To je drevna istina i iskustvo naroda u srpskoj istoriji

BEOGRAD - Hristos vaskrse!„Mi hrišćani, braćo, prosvećeni svetlošću večne istine i mudrosti, klanjamo se Bogu živih, a ne Bogu mrtvih, jer verujemo u Hrista raspetoga i vaskrsloga, a kroz Njega i u Njemu verujemo u opšte vaskrsenje mrtvih, tj. u besmrtnost čoveka i život večni.“

Ovo je poruka arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u uskršnjem broju Kurira.

- Stojeći u slobodi kojom nas je Hristos oslobodio, braćo, ne dajmo se opet u jaram ropstva greha, smrti i ništavila uhvatiti, s nadom da će se i sva tvorevina osloboditi od robovanja propadljivosti, na slobodu slave dece Božje (sr. Gal. 5,1; Rm. 8,21). Krstu Hristovom se poklonimo i vaskrsenje Njegovo proslavimo, sveradosno se pozdravljajući: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

♦ Koju poruku imate za narod na KiM?- Treba da s verom u vaskrslog Hrista istrajemo i opstanemo i spasće se samo oni koji pretrpe do kraja. To je drevna istina i iskustvo našeg naroda.

Kakav je položaj Mitropolije i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori?- Na sceni je pokušaj delegitimisanja i progona Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske crkve u Crnoj Gori, a to već nekoliko godina sprovode pojedini državni organi kroz osporavanje njenog imena, dostojanstva, identiteta i imovine, koju su čak i Turci poštovali. Jedna grupa ljudi, koju je ovo vreme izbacilo na površinu i koji su zauzeli državne resore, na bezuman način, protivan i božjoj i ljudskoj pravdi, ratuje protiv Boga i Crkve koja je rodila Crnu Goru. Za tu svrhu su, prvi put u istoriji, od nekolicine raščinjenih sveštenika i osnovali organizaciju pod nazivom CPC.

Može li se tu nešto popraviti?- Interesantno da je vernika više kako su nasrtaji na Crkvu jači. U odnosima s državom ima mesta za poboljšanje. S naše strane postoji dobra volja, ali i vlast treba da pokaže dobru volju, prvenstveno kroz prekid nezakonitih nasrtaja na Crkvu i sveštenstvo. Neophodno je da se donese novi zakon o crkvama i verskim zajednicama. Zbog toga je Evropski parlament nedavno u svojoj rezoluciji posebno naglasio da se to pitanje mora rešiti u skladu s temeljnim principima ljudskog prava.

Koliko to pitanje ima veze s odnosom Srbije i Crne Gore?- To pitanje nema nikakve veze s odnosom Srbije i Crne Gore, jer su Mitropolija crnogorsko-primorska i druge eparhije Srpske crkve autohtone istorijska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, u sastavu Pećke patrijaršije, odnosno SPC. Moguće je da određeni politički krugovi imaju ambiciju da položaj Crkve prikažu u tom kontekstu, ali to ne odgovara istini. Pre svega, država i Crkva su odvojene, pa prema tome ni Srbiji ni Crnoj Gori ne pripada mešanje u život Crkve.

Crkva je najvažnija institucija

- Da li se SPC meša u politiku, kako pojedini nekad ocenjuju?- Ako pod politikom podrazumevamo brigu o narodu, njegovom obrazu, duši i budućnosti, onda je sasvim jasno da je Crkva najpozvanija da vodi tu brigu. To je radila otkako postoji i radiće do kraja sveta. Zbog toga je i najvažnija institucija ovog naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track