Dačić: Postavićemo 34 nova ambasadora, 12 imena već se zna
Foto: Marina Lopičić

U toku ove godine

Dačić: Postavićemo 34 nova ambasadora, 12 imena već se zna

Politika -
Ministar je rekao da ne beži od odgovornosti što Srbija nema ambasadore u nekim zemljama i da ima razgovore s predsednikom Nikolićem i premijerom Vučićem, s kojim će to pitanje biti i rešeno

BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je u poslednjih nekoliko godina najveći pomak napravljen u spoljnoj politici i najavio da će u ovoj godini biti postavljena 34 nova ambasadora i da je već poznato 12 imena.

Dačić je rekao da ne beži od odgovornosti što Srbija nema ambasadore u nekim zemljama i da ima razgovore sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićm o tom problemu, a da će to pitanje biti rešeno sa premijerom Vučićem u narednim danima.

Dačić je rekao da premijer Vučić i predsednik Nikolić imaju i spoljnopolitičke aktivnosti i da tu ne vidi nikakve probleme u vezi sa obavljanjem svoje ministarske funkcije.

"Za svaku aktivnost sam informisao premijera, koji je moj neposredni šef. Nikad nisam uradio nešto što bi bilo suprotno stavu vlade i predsednika vlade", istakao je Dačić.Na pitanje o tome zašto ga premijer Vučić i predsednik Nikolić ne vode na sastanke, Dačić kaže da su se oni ranije dogovorili da svako diverzifikuje razlicite aktivnosti.

"Nema potrebe da dupliramo, ja učestvujem na onima gde je to neophodno, odnosno gde je format takav da mora da učestvuje ministar spoljnih poslova“, naglasio je Dačić.On je istakao da sa njegove strane nema problema sa poverenjem, kao i da misli da poverenje nije problem ni predsedniku Nikolicu.

Šef diplomatije je, govoreći o postavljanju novih ambasadora, naveo da predsednik Srbije potpisuje ukaz, vlada imenuje, a premijer daje poslednju reč kada je reč o predlozima Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić kaže da diplomatska služba treba da se reformiše i ojača određenim ličnostima koje mogu da se time bave, na primer naučnim radnicima, umetnicima, novinarima...

Prema njegovim rečima, angažovanje određenih ličnosti u penziji sa velikim diplomatskim iskustvom bi trebalo da budu pojedinični slučajevi u narednom periodu, a ne da ih ima oko 20 odsto koji su penzioneri, s obzirom da u Ministarstvu spoljnih poslova ima dobrih kadrova.

Dačić je naveo i da se traži najbolje rešenjue za ambasadora u Nemačkoj. Dačić je rekao da će eventualno učešće Srbije na obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici biti spoljnopolitička odluka i da postoje saznanja da jedna od velikih sila sprema rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Srebrenici.

(Tajug/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track