NEMAČKI VELT: Balkan postaje baza Islamske države, Kosovo rekorder po broju islamskiih terorista
Foto: Facebook

Istina izlazi na videlo

NEMAČKI VELT: Balkan postaje baza Islamske države, Kosovo rekorder po broju islamskiih terorista

Politika -
Nemački list Velt piše da je prema iniformacijama nemačkih bezbednosnih službi Balkan postao ulaz za islamske teroriste a da je Kosovo rekorder u Evropi po broju terorista koji ratuju na Bliskom istoku.

„Islamska država“ se sve više približava zapadnoj Evropi, piše nemački list „Velt“. Prema informacijama koje je taj list preneo u svom nedeljnom izdanju, a koje je dobio iz bezbednosnih krugova, zapadni Balkan postao je neka vrsta „ulaznih vrata“ za islamističke borce:

„Nemačka tajna služba već nekoliko meseci uočava trend da islamisti na Balkanu sve više formiraju mreže kako bi prokrijumčarili borce u ratna područja. Salafistički propovednici na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji naveliko regrutuju borce za sukobe u Siriji i na severu Iraka. Samo sa Kosova u te krizne regione otišlo je više od 250 ljudi – u poređenju sa brojem stanovnika Kosovo je tako rekorder u Evropi.

Region važi za omiljenu tranzitnu rutu džihadističkih boraca. Tu je i svojevrsna međustanica za islamiste iz Nemačke, Francuske, Belgije, Austrije i Holandije kada odlaze na ratišta na Bliskom istoku.

'Polazimo od toga da se tamo vrši i neka vrsta obuke džihadista', kaže jedan predstavnik bezbednosnih službi.“

„Takođe, balkanske zemlje se više ne koriste samo za regrutovanje boraca – one postaju mesta u koja se borci sa ratišta vraćaju i na kojima se možda pripremaju teroristički napadi“, piše „Velt“ i pritom podseća na napad koji se u aprilu ove godine dogodio u Zvorniku.

Nemački list piše da je zbog toga nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma zabrinuto i najavljuje da će o „pretnji sa Zapadnog Balkana“ ove nedelje raspravljati i Parlamentarni kontrolni gremijum Bundestaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track