MAJA GOJKOVIĆ U MINSKU: Predsednica Skupštine sastala se sa Lukašenkom
Foto: Vlada Srbije

Poseta Belorusiji

MAJA GOJKOVIĆ U MINSKU: Predsednica Skupštine sastala se sa Lukašenkom

Politika -
Na sastancima je istaknuto da postoji prostor da se tradicionlno dobri odnosi dve zemlje i dva naroda unaprede kako na parlamentarnom planu, tako i u drugim oblastima, posebno u ekonomiji

MINSK - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je danas u Minsku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, kome se zahvalila na principijelnom stavu te zemlje po pitanju Kosova i Metohije i podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i dijalogu Beograda i Prištine, kome je Srbija posvećena.

Gojković i Lukašenko saglasili su se da je važno jačati ekonomsku saradnju i povećati nivo trgovinske razmene, saopšteno je iz republičkog parlamenta. Gojković, koja boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Belorusiji, se u Minsku sastala i sa predsednikom Republičkog veća parlamenta Belorusije Mihailom Mjasnikovičem i predsednikom Predstavničkog doma Vladimirom Andrejčenkom, sa kojima je potpisala Memorandum o saradnji Skupštine Srbije sa ta dva tela beloruskog parlamenta.

Na sastancima je istaknuto da postoji prostor da se tradicionlno dobri odnosi dve zemlje i dva naroda unaprede kako na parlamentarnom planu, tako i u drugim oblastima, posebno u ekonomiji. Sagovornici su ocenili i da će poseta predsednice Skupštine Srbije, kao prva poseta na nivou predsednika parlamenta posle 15 godina, otvoriti novu etapu u razvoju odnosa parlamenata i dve države.

Saglasili su se i da je potpisivanje Memoranduma o saradnji, imajući u vidu dalji značaj razvoja prijateljskih odnosa, zasnovanih na istorijskim i kulturnim vezama dva naroda, dobra osnova za unapređenje međuparlamentarne saradnje i kroz parlamentarne mehanizme podsticanje saradnje dve zemlje u oblastima privrede, trgovine, investicija, zdravstva, obrazovanja...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track