ŽBOGAR NE SLUŠA VIŠE IZGOVORE: Pod hitno formirajte sud za ratne zločine na Kosovu!
Foto: Fonet Nenad Orevic 2014

Posao koji kasni

ŽBOGAR NE SLUŠA VIŠE IZGOVORE: Pod hitno formirajte sud za ratne zločine na Kosovu!

Politika -
"Mi im znamo da je to zahtevan i težak proces. Međutim, radi se o međunarodnoj obavezi", naveo je specijalni predstavnik EU na Kosovu.

"Ne vidim nijedan valjan razlog za bilo kakvo dalje kašnjenje u vezi sa formiranjem Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu", izjavio je specijalni predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar.

On je naveo da su ustavni amnadmani već u skupštini i da je zakon spreman.

"Ne zavidim poslanicima Skupštine Kosova, kako onima koji zastupaju albanske stranke, tako i onima koji zastupaju zajednice. S jedne strane, oni su zabrinuti kako će se njihovo glasanje odraziti na prošlost Kosova, a s druge, oni gledaju u budućnost", rekao je Žbogar .

Upitan o izjavi da svako odugovlačenje šteti Kosovu i da Evropa ima načina da kazni Prištinu, Žbogar je rekao da nije govorio o kažnjavanju, ali da "iz glavnih centara svakodnevno pitaju zašto Specijalni sud kasni".

"Mi im objašnjavamo koliko je to zahtevan i težak proces. Međutim, radi se o međunarodnoj obavezi", naveo je specijalni predstavnik EU na Kosovu.

"Svi zločini moraji biti istraženi i počinioci gonjeni. Ne samo zločini koji se navode u izveštaju Saveta Evrope, već i oni izvršeni tokom i nakon sukoba na Kosovu. Ratni zločini nikada ne zastaravaju", rekao je Žbogar.

On je napomenuo da se u ovoj fazi ne sme spekuliasti brojem slučajeva. Sud će se baviti slučajevima spomenutim u izveštaju Saveta Evrope, rekao je Žbogar i naveo da će sud uprvo zbog zaštite svedoka raditi van Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja