NA METI: Vučiću prete zbog Srebrenice

Skandal: Funkcioneri iz BIH ucenjuju

NA METI: Vučiću prete zbog Srebrenice

Politika -
Ako se Orić ne pusti na slobodu, Vučić nek ne dolazi u Potočare, poručio Ćamil Duraković, prvi čovek Srebrenice

BEOGRAD - Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica, pretio je Aleksandru Vučiću, premijeru Srbije - poručio mu je da ni slučajno ne dođe u Potočare 11. jula! Duraković je uputio ovu skandaloznu pretnju revoltiran hapšenjem Nasera Orića, ratnog komandanta BiH. Prvi čovek Srebrenice je Vučiću postavio ultimatum - da ne ide u Potočare ako Orić ne bude pušten na slobodu!Orić je, podsetimo, uhapšen 10. juna u Švajcarskoj po poternici koju je za njim raspisao Beograd. U tom momentu je sa njim bio i sam Duraković, a krenuli su u Ženevu.Pazi se- Ako se Orić ne pusti na slobodu, poručujem Vučiću da ne ide u Memorijalni centar u Potočarima, i to ne samo njemu nego svima koji mogu doneti odluke o ovom pitanju. To je naš ultimatum.Dodao je i da se boji da neko slučajno nije napravio kompromis - dajte nam Orića, evo vam rezolucija o Srebrenici.Božidar Spasić, bivši operativac DB, kaže da Durakovićeve pretnje treba ozbiljno shvatiti.- Oni su u stanju ne samo da naprave neprijatnosti, već da organizuju bacanje predmeta na delegaciju ili nešto gore. U BiH ne postoji volja da neko od zvanica iz Srbije dođe u Srebrenicu - kaže on.

Teški zločiniA dok Duraković kuka da je Orić uhapšen na pravdi boga, u optužnici stoji da je počinio stravične zločine. On je 12. jula 1992. godine u napadu na selo Zalazje u Donjim Potočarima zarobio, a onda zverski ubio devet srpskih civila. Orić je zarobljenom srpskom sudiji nožem izvadio jedno, pa drugo oko, a onda ga je zaklao.- Sudija je zaklan na kraju. Orić ga je lično udario po nogama, ovaj je pao na leđa, a onda je on kleknuo nogom na njegove grudi i rekao: „Gde si, sudija, hoćeš li sad da sudiš?“ Potom su ih stavili na kamion i odvezli putem Srebrenice gde su ih bacili u raku - navodi naš izvor.Inače, Srbija nije uputila Švajcarskoj zahtev za izručenje, a Bakir Izetbegović se, kako kaže, nada da ćemo taj predmet ustupiti BiH. Ministar pravde Nikola Selaković poručio je:- Moramo hladne glave da donosimo odluke i o rezouciji, i o ovom hapšenju i kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine. Budite saveznici svojoj državi.

Tuga - sraman koncept novog dokumenta IZJEDNAČAVAJU SRBE S NACISTIMA!?Rezolucija o Srebrenici, koju je Velika Britanija pripremila za SB UN, nosi sa sobom opasnost da se Srbiji nametne kolektivna odgovornost za zločine u Srebrenici i izjednači nas sa nacističkim zločinima, kaže stručnjak za međunarodne odnose Miloš Šolaja.- Ona je u suprotnosti sa odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je presudio da Srbija nije kriva za genocid. Tendenciozna je, u funkciji politikantstva i instumentalizovana kako bi destabilizovala Srbiju. Nameće se kolektivna odgovornost, zločini se izjednjačavaju s nacističkim genocidom i krivica se prebacuje na ceo narod - kaže Šolaja.Pored toga, Srbiju očekuju i pritisci zbog otvaranja poglavlja za ulazak u EU jer pojedine zemlje insistiraju da se prvo otvori poglavlje 35, koje se odnosi na potpunu primenu Briselskog sporazuma. U Briselu su juče počeli razgovori o formiranju ZSO.

Odložili susretNIKOLIĆ NE IDE U SARAJEVOPredsednik Tomislav Nikolić danas neće posetiti Sarajevo. Njemu je Bakir Izetbegović predložio da sačekaju da se Orić vrati u BiH.

Nikolić je kazao da odnosi dve zemlje ne mogu da se zasnivaju na procesima protiv pojedinaca koji su počinili ratne zločine i da ni na koji način neće uticati na sudbinu optužnice protiv Orića.

- Nikolić će uvek doći u zvaničnu posetu BiH kad sva tri člana Predsedništva pokažu jedinstvo - poručili su iz Predsedništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track