ALEKSANDAR ANTIĆ U VAŠINGTONU: Srbija želi energetsku nezavisnost i diverzifikaciju snabdevanja
Foto: Nemanja Pančić

Energetska diplomatija

ALEKSANDAR ANTIĆ U VAŠINGTONU: Srbija želi energetsku nezavisnost i diverzifikaciju snabdevanja

Politika -
Ministar rudarstva i energetike Srbije je tokom posete Vašingtonu preneo nameru Srbije za energetskom nezavisnošću, razvojem vlastitih energetskih izvora, kao i potrebu diversifikacije snabdevanja gasom

VAŠINGTON - Ministar rudarstva i energetike Srbije razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom američkog sekretara za energetiku Džonatanom Elkindom, kojem je predstavio interes Srbije za energetsku diversifikaciju, ne samo u pogledu ruta snabdevanja, nego i izvora energije.

Antić je preneo nameru Srbije za energetskom nezavisnošću i razvojem vlastitih energetskih izvora, kao i potrebu diversifikacije snabdevanja gasom, kako bi zemlja izbegla potencijalne probleme u snabdevanju uzrokovane geopolitičkim događajima, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U saopštenju se navodi da je Antić rekao da Srbija unapređuje lokalne izvore energije oslanjajući se na energiju vetra i sunca, biomasu, geotermalne izvore i mini hidroelektrane. Elkind je naglasio spremnost SAD da Srbiji pruže maksimalnu tehničku i logističku podršku, kao i da upute timove istraživača koji bi pomogli u ostvarivanju energetskih ciljeva Srbije.

Antiću je Elkind preneo uveravanje da će Srbiju u najskorije vreme posetiti delegacija Ministarstva energetike SAD, koja će izraditi analizu istraživanja i eksploatacije uglja po najvišim ekološkim standardima. Elkind je istakao značaj koji Sjedinjene Države pridaju Srbiji kao jednoj od najznačajnijih zemalja u regionu i izrazio podršku daljim evropskim intergracijama Beograda.

Antić će, u nastavku posete SAD, razgovarati sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za međunarodna energetska pitanja Amosom Hokštajnom, posle čega putuje u Denver i Feniks, na razgovore sa predstavnicima kompanija Rio Tinto i Friport.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track