NEMAČKI STRUČNJAK ZA BALKAN: Nije sigurno da će Merkelova Srbiji dati zeleno svetlo
Foto: Ap

Čvrst stav Berlina

NEMAČKI STRUČNJAK ZA BALKAN: Nije sigurno da će Merkelova Srbiji dati zeleno svetlo

Politika -
Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber rekao je da je uslov za otvaranje poglavlja u pregovorima između Srbije i EU poglavlje 35

"To je bila nemačka pozicija od samog početka. Za otvaranje prvih poglavlja uslov je otvaranje poglavlja 35. Iako nije definisala u čemu konkretno želi da vidi napredak u oblastima energetike, telekomunikacija i Zajednice srpskih opština, kako bi dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja, već je samo poručila da želi opipljiv napredak, Nemačka će na tim zahtevima istrajati", rekao je Veber za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, ako bude ostvaren vidljiv napredak u tim pitanjima, Berlin će pristati na otvaranje poglavlja.

Veber, međutim, nije siguran da li će se to desiti tokom posete kancelarke Merkel Beogradu početkom jula.

"Pregovori su prekasno počeli da bi moglo doći do nekog značajnog napretka, tako da nije verovatno da bi Merkelova tokom posete bila u situaciji da saopšti da Nemačka prihvata otvaranje prvih poglavlja sa Srbijom", rekao je on.

Ali, ako se nastavi tim putem i dođe do sporazuma,, odnosno, do nekog značajnog preokreta u pravcu dogovora u pomenute tri oblasti, naročito u pogledu statuta Zajednice srpskih opština, onda će sigurno i Nemačka pristati da se otvore prva poglavlja, smatra Veber.

Istovremeno, Veber je skeptičan i smatra da je teško poverovati da će u nastavku dijaloga Beograda i Prištine u ponedeljak doći do nekog velikog napretka po pitanju ZSO.

Pre, kaže, veruje da je došlo do nekakvog dogovora o budućoj proceduri pregovaranja o tom pitanju, navodi Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, iz onoga što su govorile sve strane vidljivo je koliko su udaljene njihove pozicije.

"Moglo bi doći do nekakvog početnog približavanja, do nekog prvog koraka, a onda bi se eventualno mogao napraviti neki vremenski plan nastavka tih razgovora, kako bi se u nekoj fazi omogućio dogovor unutar Evropske unije da dođe do otvaranja prvih poglavlja", kaže nemački ekspert za Balkan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track