Glasaće se u Beču i Salcburgu

Glasaće se u Beču i Salcburgu

Politika -
Državljani Srbije koji žive u Austriji mogli su do subote u ponoć podneti zahtev za glasanje u ovoj zemlji na predstojećim opštim izborima Srbije

BEČ - Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u Austriji rade na prosleđivanju zahteva, dobijenih do subote u ponoć, za dobijanje prava glasa u Austriji za parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji 6. maja.Državljani Srbije, koji žive u Austriji, mogli su do subote u ponoć podneti zahtev za glasanje u ovoj zemlji na predstojećim opštim izborima Srbije.Pošto diplomatsko-konzularna predstavništva nisu radila zbog uskršnjih praznika, do ponoći u subotu je bilo moguće uputiti zahtev elektronskom poštom, poštom ili faksom.Šef konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Beču Kosta Simonović rekao je da je do subote u ponoć u diplomatsko-konzularna predstavništva u glavnom gradu Austrije pristiglo oko 400 zahteva za dobijanje prava glasa u Austriji.Zahtevi su stizali na adresu Ambasade i Konzularnog odeljenja, te su prikupljeni i prosleđeni Republičkoj izbornoj komisiji.Prema njegovim rečima, lica čiji zahtevi budu odobreni biće dodati u spisak birača za glasanje na izbornom mestu u Beču, a na spisku biće i oni koji su na ranijim izborima tražili glasanje u inostranstvu.Glasanje u Austriji, kako je najavljeno, biće omogućeno u Salcburgu i Beču.U Austriji su, na prošlim parlamentarnim izborima 11. maja 2008, bila otvorena tri izborna mesta - Beč, Salcburg i Grac.U Austriji, na izborima za novih saziv Skupštine Srbije, tada je pravo glasa imalo skoro 4.000 glasača, što je za oko 700 više nego na prethodnim predsedničkim izborima, kada je na biračkom spisku bilo oko 3.300 građana.U čitavoj Austriji, prema biračkom spisku tada je pravo glasa na parlamentarnim izborima imalo ukupno 3.964 građana Srbije. Za upis u birački spisak za parlamentarne izbore 2008. je molbu predalo u Beču oko 1.000 građana, od toga je Republička izborna komisija odobrila polovinu.

U Salcburgu je pravo glasa na parlamentarnim izborima 2008. imalo 637 birača.Održavanje izbora u dijaspori je veoma skupo, o čemu svedoči podatak da je prošle parlamentarne izbore samo u Beču izbore pratilo četrdesetak članova i zamenika članova biračkog odbora u proširenom sastavu.Od kada je omogućeno glasanje u dijaspori - na izborima za predsednika Srbije 2004, na referendumu za novi Ustav Srbije 2006, na parlamentarnim izborima januara 2007, kao i predsedničkim izborima januara 2008. i potom parlamentarnim maja 2008, svoje biračko pravo u Austriji iskoristio je mali broj državljana Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track