ŠEŠELJ ISPRED SKUPŠTINE: Pojačano prisustvo policije u centru, saobraćaj bio blokiran
Foto: Aleksandar Jovanović, Skupština, Srebre

Skup prošao bez incidenata

ŠEŠELJ ISPRED SKUPŠTINE: Pojačano prisustvo policije u centru, saobraćaj bio blokiran

Politika -
Radikali i pristalice SRS, njih nekoliko desetina, okupili su se, uprkos zabrani, nešto pre 11 sati preko puta parlamenta

BEOGRAD - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj došao je jutros ispred Skupštine Srbije.

On je ispred zgrade parlamenta bio okružen policajcima, dok je tridesetak pristalica radikala i Srpskog sabora Zavetnici bilo okupljeno malo dalje. Nosili su transparente na kojima piše "Dosta laži - Potočari" i majice sa obeležjima Srpske radikalne stranke.

Šešelj je izjavio danas da je otkazivanjem akcije #sedamhiljada ispred Doma Narodne skupštine akcija radikala u potpunosti uspela i da su "raskrinkani najgori srpski izdajnici". "Mi smo uspeli danas da sprečimo skrnavljenje svete srpke prestonice i održavanje manifestacije najgorih srpskih izdajnika", rekao je Šeselj ispred Doma Narodne skupštine pred članovima i simpatizerima radikala koji su njegove reči pozdravili aplauzom.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Radikali i pristalice SRS, njih nekoliko desetina, okupili su se, uprkos zabrani, nešto pre 11 sati preko puta parlamenta, a Šešelj i njegov zamenik Nemanja Šarović bili su ispred kordona policije i žandarmerije koji su obezbeđivali ulaz u Dom Narodne skupštine.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Šešelj je rekao da su radikali uspeli da spreče težnje da se protiv srpskog naroda iznese teška kleveta da se u Srebrenici desio genocid. "Genocida nije bilo", istakao je Šešelj, navodeći da se u Potočarima sahranjuju serijski muslimani koji su možda streljani i oni koji su poginuli na nekim drugim mestima i ranijih godina.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

"Uspeli smo da raskrinkamo sve srpske izdajnike i Natašu Kandić i Stašu Zajović i Sonju Biserko", kazao je lider radikala. Skup je prošao bez incidenata. Oko parlamenta raspoređene su pojačane snage policije, a ima ih u centru Beograda, u blizini zgrada vlade, kao i ispred Medija centra gde se održava konferencija nevladinih organizacija, iako su svi skupovi koji su za danas bili najavljeni u Beogradu, zabranjeni odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Prethodno je grupa nevladinih organizacija planirala da ispred Doma Narodne skupštine održi akciju #sedamhiljada u znak sećanja na žrtve zločina u Srebrenici, ali je zbog najava nacionalističke Srpske radikalne stranke da će se njeni članovi i simpatizeri "pridružiti" toj akciji, MUP odlučio da iz bezbednosnih razloga zabrani održavanje skupa.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, zabranjeni su i skupovi desničarskih organizacija Pokreta Dveri i Srpskog sabora Zavetnici, kao i Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i građanina Nikole Aleksića, koji su takođe bili zakazani za danas. Stefanović je na vanrednoj konferenciji za štampu u petak upozorio "sve koji razmišljaju da dođu" da policija neće tolerisati nikakvo okupljenje.

Foto: Sandra Mališić
Foto: Sandra Mališić

Žandarmerija i jake policijske snage kod Pionirskog parka

U blizini zgrada Predsedništva i Skupštine Srbije, kao i u Pionirskom parku, prisutne su pojačane policijske snage i Žandarmerija. Inače, policija je juče zabranila sve skupove koji su bili planirani za danas, na godišnjicu Srebrenice, pošto su desničarske organizacije i nevladine organizacije planirale okupljanja na istom mestu, ispred parlametna.

U Crkvi svetog Marka, pristalice Dveri zapalile su sveće za sve stradale Srbe u srebreničko-podrinjskom kraju od 1992. do 1995. godine, ali i Srbe stradale tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Oni su želeli da prošetaju do Skupštine Srbije kako bi se poklonili takozvanom "srpskom zidu plača", ali pošto im nakon razgovora sa policijom to nije dozvoljeno, razišli su se. Oni su nosili transparente na kojima piše "EU rezolucije su rezultat prostitucije".

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je novinarima da srpski narod nije osvajački, genocidan i zločinački već da je upravo on tri puta preživeo genocid u 20. veku. "Sramota je takav narod etiketirati kao genocidan", rekao je Obradović, koji je naveo da je od 1992. do 1995. godine u srebreničko-podrinjskom kraju ubijeno 3.260 Srba, među kojima mnogo žena i dece, a od strane muslimanskih snaga predvođenih Naserom Orićem. Obradović smatra i da su srpske žrtve danas zanemarene i da se negiraju. Govoreći o Republici Srpskoj, on je rekao da je jedan od ciljeva i da se njoj pripiše etiketa genocidnosti, kako bi bila ukinuta. Dveri su saopštile da je granična policija čelnicima te stranke Bošku Obradoviću i Vladanu Glišiću zabranila ulazak u Republiku Srpsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track