BOŽIDAR SPASIĆ: Sprečen haos u Beogradu
Foto: Printscreen

Odluka MUP o zabrani skupova pokazala se kao dobra

BOŽIDAR SPASIĆ: Sprečen haos u Beogradu

Politika -
Postojala opasnost da u Beogradu, što bi se kasnije raširilo na čitavu Srbiju, dođe do onoga što se danas dogodilo u Srebrenici, ocenjuje bivši operativac DB

BEOGRAD - Odluka Ministartva unutrašnjih poslova (MUP) da zabrani sve skupove koji su za danas bili planirani u Beogradu je izuzetno dobra, ocenjuje za Kurir Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti.

- Ta odluka je dobra, jer je postojala opasnost da u Beogradu, što bi se kasnije raširilo na čitavu Srbiju, dođe do onoga što se upravo danas dogodilo u Srebrenici. Dakle, lako je moglo da dođe do nereda i nasilja, jer je prvobitno bilo planirano da se na jednom mestu nađu suprotstavljene strane - kaže Spasić.

On podseća na brojne incidente koji su se u poslednjih 15 godina događali, a koji su usledili nakon što MUP, uprskos procenama, nije zabranjivao skupove.

- Paljene su džamije i ambasade, svi se toga sećamo. Tako da, kada se to ima u vidu, jučerašnja odluka MUP-a je sasvim ispravna i doprinela je da današnji dan u Beogradu protekne mirno - kaže Spasić.

Podsetimo, za danas je u Beogradu bilo zakazano pet skupova. Okupljana su planirali Zavetnici, Dveri, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih od 1998 do 2000 i građanin Nikola Aleksić.

Povodom obeležavanja godišnjice zločina u Srebrenici ispred Narodne Skupštine u Beogradu bio je zakazan skup pod nazivom #sedamhiljada. Toj akciji je nameravala da se priključi Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, i to sa četničkim zastavama s natpisom "S verom u Boga, sloboda ili smrt". Ipak, MUP je, nakon bezbednosnih i operativnih provera, juče odlučio da zabrani sve skupove.

( E.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track