Najnovije vesti

NOVO ZAOŠTRAVANJE: Skupština RS usvojila odluku o referendumu, bošnjački ministar poziva na rat
Foto: RTRS

Prihvaćen Dodikov predlog

NOVO ZAOŠTRAVANJE: Skupština RS usvojila odluku o referendumu, bošnjački ministar poziva na rat

Politika
00:00h
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) večeras su usvojili odluku o raspisivanju referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) večeras su usvojili odluku o raspisivanju referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Inicijativu da se ova odluka razmatra uputio je NSRS 2. jula predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Od 76 prisutnih "ZA" je glasalo 45 poslanika, dok je 31 bio uzdržan. Isti broj poslanika na isti način glasao je i za dva predložena zaključka.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da postoje ustavne i zakonske osnove, kao i politička opravdanost za održavanjem republičkog referenduma kao demokratskog oblika izražavanja građana o reformi pravosudnog sistema. Čubrilović je, tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, istakao da referendum predstavlja jedan od najznačajnijih oblika izražavanja građana u skladu sa međunarodnim pravom i naglasio da republički referendum i odluka koja će iz njega proizaći neće ugroziti integritet i suverenitet BiH.

On je napomenuo da održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu nikako ne ugrožava bilo koji međunarodni sporazum, pa ni Dejtonski mirovni sporazum.

Čubrilović je istakao da postoje brojne činjenice da su Sud i Tužilaštvo BiH pristrasno pristupali procesuiranju počinilaca ratnih zločina, da Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnice za brojne zločine počinjene da Srbima, ali i nad Hrvatima, te da su uglavnom pred Sudom BiH presuđeni mnogi za zločine nad Bošnjacima.

On je pozvao predstavnike međunarodne zajednice i sve dobronamerne u BiH da umesto poruka kritike i uslovljavanja podrže referendum kao demokratski oblik izražavanja volje građana o svim pitanjima bitnim za društvenu zajednicu.

Foto: Beta
Foto: Beta

Hadžiomerović: Bošnjački delegati će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa

Međutim, da bi skupštinska odluka stupila na snagu, mora biti potvrđena i u Veću naroda RS, ali neće dobiti saglasnost Kluba Bošnjaka, navodi agencija Fena.

Šef tog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je toj agenciji da će bošnjački delegati pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH i ukazao da će bošnjački klub iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporio odluku o referendumu jer, kako navodi, nanosi ogromnu štetu.

Tokom dvodnevne oštre skupštinske rasprave, opozicija u RS je isticala da ni oni nisu zadovoljni radom državnih pravosudnih institucija, ali da su protiv manipulacije građana referendumom što, kako tvrde, i ovaj put radi Dodik i vlast u RS.

Dodik odluku o referendumu naziva istorijskom, a opozicija smatra da ona vlastima RS služi kao sredstvo pritiska na međunarodne predstavnike u nastavku strukturalnog dijaloga te da referenduma ipak neće biti, kao što nije održan ni 2011. godine, zaključuje Fena.

Suljagić: Usvajanje odluke o referendumu u RS je poziv na rat!

Potpredsednik Demokratske fronte i zamenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić rekao je za Dnevni avaz da se, bez ikakve sumnje, radi o nasrtaju na suverenitet i integritet države BiH.

- Milorad Dodik je očigledno je započeo proces za čije posledice ja nisam siguran da je spreman. Nema nikakve sumnje u to da je ova odluka poziv na rat - rekao je Suljagić za "Avazov" portal.

- U ovom trenutku na potezu je međunarodna zajednica. Ukoliko Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica ne urade ono što su obavezani Dejtonskim mirovnim sporazumom, siguran sam da u ovoj zemlji ima i ljudi i kapaciteta, i institucija koji će biti spremni da brane njen integritet i suverenitet - smatra Suljagić.

Još je jednom ponovio kako je predsednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik "očigledno spreman da izazove organizovano masovno nasilje da bi ostao na vlasti".

- Ja ne znam na šta i na koga Dodik računa ukoliko dođe do nasilja. A, kao što rekoh, zakazivanje datuma i održavanje ovog referenduma će bez sumnje izazvati nasilje. Ukoliko se ova odluka ne promijeni, nažalost do toga će doći - kazao je Suljagić.

(Srna, Tanjug, Dnevni avaz)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...